Μπλίνκεν: Το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου το ταχύτερο

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου το ταχύτερο

Το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, οι μάχες στη Γάζα μπορεί ακόμη να διαρκέσουν έως το τέλος της χρονιάς.

«Χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

Το Ισραήλ πρέπει να υιοθετήσει ένα τέτοιο σχέδιο «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία θα οδηγήσει σε μια «διαρκή εξέγερση».

«Ένα σχέδιο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διασφάλιση της διαρκούς ήττας της Χαμάς - που είναι κοινός στόχος και πρέπει να είναι στόχος όλων - είναι επιτακτική ανάγκη», είπε ο Μπλίνκεν. 

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχέδιο απόφασης της Αλγερίας, το οποίο αξιώνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, ανέφερε ότι ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν θα βοηθούσε».

«Λέμε από την αρχή ότι οποιοδήποτε επιπλέον προϊόν (κείμενο) σχετικά με την κατάσταση τώρα πιθανόν δεν θα βοηθούσε, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ σε ορισμένους δημοσιογράφους.

Η Αλγερία διένειμε χθες σε άλλα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο ψηφίσματος που «αποφασίζει ότι το Ισραήλ, ισχυρή κατοχική δύναμη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή του και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα», σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κείμενο, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, αξιώνει επίσης την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, που θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές» και την «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Δεν πιστεύουμε ότι ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος θα αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο», επέμεινε ο Ρόμπερτ Γουντ, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους στο Συμβούλιο για να προστατεύσουν τον ισραηλινό σύμμαχό τους, συνεχίζουν να ευνοούν τις διαπραγματεύσεις στην περιοχή με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.

Διαβάστε Περισσότερα