Κνεσέτ: Τρομοκρατική οργάνωση η UNRWA - Υπερψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο
AP Photo / Ariel Schalit
AP Photo / Ariel Schalit

Κνεσέτ: Τρομοκρατική οργάνωση η UNRWA - Υπερψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο

Το προκαταρκτικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση της UNRWA υπερψηφίστηκε από την Κνεσέτ, προβλέποντας την κατάργηση των ασυλιών και των προνομίων της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το νομοσχέδιο πέρασε κατά την πρώτη ψηφοφορία με πλειοψηφία 42-6 στην Κνεσέτ την Τετάρτη. Εάν υπερψηφιστεί στην τελική ψηφοφορία, θα σημαίνει ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα ισχύει και για την UNRWA. Το Ισραήλ θα διακόψει στη συνέχεια όλους τους δεσμούς με την υπηρεσία και τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης στο ισραηλινό έδαφος θα κλείσουν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ καθορίζει με διάταγμα την ακύρωση της διπλωματικής ασυλίας της UNRWA.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει σημαντικά ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν τη σχέση και τη συνέργεια της UNRWA στα εγκλήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ανακάλυψη τούνελ της Χαμάς κάτω από σχολεία της UNRWA και ευρήματα ότι υπάλληλοι της UNRWA συνεργάστηκαν με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 10 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε ότι κάτω από την κεντρική έδρα της UNRWA στη Γάζα βρέθηκε ένα φρεάτιο σήραγγας που οδηγούσε σε ένα υπόγειο καταφύγιο που χρησίμευε ως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την πτέρυγα στρατιωτικών πληροφοριών της Χαμάς.

Το φρεάτιο είχε μήκος 700 μέτρα και βάθος 18 μέτρα. Οι IDF δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις της UNRWA τροφοδοτούσαν τη σήραγγα με ηλεκτρικό ρεύμα. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι IDF πραγματοποίησαν στη συνέχεια έφοδο στα κεντρικά γραφεία της UNRWA, βρίσκοντας «μεγάλες ποσότητες όπλων μέσα στα δωμάτια του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων, πυρομαχικών, χειροβομβίδων και εκρηκτικών».

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των προνομίων ονομάζεται επίσημα «Νομοσχέδιο για την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)».

Η UNRWA είναι ένα παράρτημα του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 1947 θεσπίστηκε το Διάταγμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Προνόμια και τις Ασυλίες, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΗΕ και οι αξιωματούχοι του πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένες ασυλίες και προνόμια. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ασυλία από νομικές ενέργειες, απαλλαγή ή έκπτωση από φόρους και τοπικούς φόρους, απαλλαγή από απαγορεύσεις εισαγωγών ή εξαγωγών και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος.

Η απάντηση της UNRWA

Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χασνάχ απάντησε στην είδηση, υποστηρίζοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν είμαστε εμείς στη Γάζα, θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα είναι πιο ακραίος. Η UNRWA ήταν το μόνο μετριοπαθές πράγμα στη Γάζα».