Μπάιντεν: Θα συμμετάσχει 19 - 21 Μαΐου στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία
Shutterstock
Shutterstock

Μπάιντεν: Θα συμμετάσχει 19 - 21 Μαΐου στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην προσεχή σύνοδο της G7 από τη 19η ως την 21η Μαΐου στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν και οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 θα συζητήσουν κυρίως για την «αταλάντευτη υποστήριξή τους στην Ουκρανία», για «τη διπλή διατροφική και κλιματική κρίση», τρόπους να «εγγυηθούν οικονομική ανάπτυξη με ανθεκτικότητα και χωρίς αποκλεισμούς», καθώς και για τις προσπάθειες «μετάβασης σε καθαρή ενέργεια», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα μεταβεί κατόπιν, την 24η Μαΐου, στο Σίδνεϋ για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής της «Quad», της τετραμερούς συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν επίσης η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αυτών των τεσσάρων χωρών θα συζητήσουν τρόπους να «βαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των νέων τεχνολογιών αιχμής», «στις υποδομές υψηλής ποιότητας», για την «παγκόσμια υγεία» και «άλλα ζητήματα που έχουν σημασία στην περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού», πρόσθεσε η κυρία Ζαν-Πιερ, χρησιμοποιώντας τον αμερικανικό όρο που αναφέρεται στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Οι ΗΠΑ έχουν διακηρυγμένο στόχο να ενισχύσουν την παρουσία και τις συμμαχίες τους σε αυτή την περιοχή του κόσμου, με φόντο την εντεινόμενη αντιπαλότητά τους με την Κίνα