Μπάιντεν σε Ιράν: Μην βάλετε στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή
AP Photo/Manuel Balce Ceneta
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Μπάιντεν σε Ιράν: Μην βάλετε στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Να μην μπουν στο στόχαστρο οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό είναι το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία.

«Του μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αναφέρει το Reuters.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής και αναπτύσσει εκεί πρόσθετες δυνάμεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε ότι προειδοποίησε τον Χαμενεΐ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν συνεχιστεί η στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν διευκρίνισε πώς μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στην Τεχεράνη.

Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν θα γλιτώσετε από τη φωτιά αν δεν σταματήσετε την επίθεση στη Γάζα

Νωρίτερα, το Ιράν εξαπέλυσε εκ νέου λεκτικά πυρά κατά των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά» αν δεν τερματιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αναφέρει το Reuters.

«Το λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Όμως αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Μεσανατολικό.

Πηγή: AP Photo/Hadi Mizban

Το Ισραήλ τόνισε ότι θα εξολοθρεύσει τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι απήχθησαν. Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα από αέρος, την έχει αποκλείσει και προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση. 

Σύμφωνα με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Χαμάς είπε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους άμαχους ομήρους. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία. Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι άλλη μια απαίτηση και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Διαβάστε Περισσότερα