Μπάιντεν: Ενισχύει τους δεσμούς ΗΠΑ - Αφρικής

Μπάιντεν: Ενισχύει τους δεσμούς ΗΠΑ - Αφρικής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να διοργανώσει μια σύνοδο με τους Αφρικανούς ηγέτες προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την ήπειρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν προτίθεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο με τη συμμετοχή Αμερικανών και Αφρικανών αξιωματούχων για να διεξάγουν πολιτική διπλωματία υψηλού επιπέδου (…) η οποία θα επιτρέψει να αλλάξουν οι σχέσεις και να υπάρξει μια όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική συνεργασία», δήλωσε ο Μπλίνκεν από την Αμπούτζα της Νιγηρίας, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική.

Ο Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην υποσαχάρια Αφρική ως υπουργός Εξωτερικών, δεν διευκρίνισε την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου.

Η πρωτοβουλία αυτή του Μπάιντεν ανακοινώθηκε την ώρα που η Κίνα ολοένα και ενισχύει την παρουσία της στην αφρικανική ήπειρο. Εξάλλου αυτό τον μήνα το Πεκίνο θα πραγματοποιήσει μεγάλη σύνοδο στη Σενεγάλη, χώρα της δυτικής Αφρικής στην οποία θα μεταβεί αργότερα σήμερα ο Μπλίνκεν.Φωτό αρχείουο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν