Μόσχα, Τεχεράνη, Άγκυρα και ΟΗΕ συναντώνται αύριο στο Σότσι με θέμα την κατάσταση στην Συρία

Μόσχα, Τεχεράνη, Άγκυρα και ΟΗΕ συναντώνται αύριο στο Σότσι με θέμα την κατάσταση στην Συρία

Άρχισε σήμερα στο Σότσι η διήμερη διεθνής συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα την κατάσταση στη Συρία, υπό την προεδρία των εγγυητριών χωρών για την ειρήνευση στη Συρία (της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας), ενώ αύριο θα συμμετάσχει και ο ΟΗΕ. 

Κύρια θέματα της συνάντησης είναι η συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής, η κατάσταση στις ζώνες αποκλιμάκωσης και η επιστροφή των προσφύγων, καθώς και άλλα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή αιχμαλώτων που κρατούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές. 

Η άρνηση της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στη συνάντηση του Σότσι προκάλεσε τον σχολιασμό του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δια της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση ως προσπάθεια να μειώσει τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα. 

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία λυπάται για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στη συνάντηση του Σότσι, τη στιγμή που «η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη διευθέτηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP