Μιανμάρ: Χούντα και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια σφαγή κοντά σε βουδιστικό μοναστήρι
Shutterstock
Shutterstock

Μιανμάρ: Χούντα και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια σφαγή κοντά σε βουδιστικό μοναστήρι

Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ και ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται για τη σφαγή περίπου 30 ανθρώπων σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στη διάρκεια νέων συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Βίαιη εμφύλια σύρραξη, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σπαράσσει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο στρατός, που κατηγορείται συχνά ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, καταστέλλει με ιδιαίτερη βία τους αντιφρονούντες, ενώ εξακολουθεί να μην ελέγχει πλήρως το ένα τρίτο της χώρας.

Στρατιωτικοί εισέβαλαν το Σάββατο το απόγευμα στο Ναμ Νέιντ, ένα χωριό στο κρατίδιο Σαν, σύμφωνα με τις Δυνάμεις Άμυνας των Καρένι (KNDF), μία από τις πολλές λαϊκές ομάδες άμυνας που δημιουργήθηκαν στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα.

Ο στρατός εκτέλεσε 33 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρεις βουδιστές μοναχούς, κοντά στο μοναστήρι όπου κρύβονταν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι Μονάδες Εθνικής Άμυνας Pa-O, μια άλλη ομάδα που μάχεται κατά της χούντας, έκανε λόγο για 22 νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους τρεις βουδιστές και μία γυναίκα. Τα μέλη της διευκρίνισαν ότι τα άψυχα σώματα επτά άλλων ανθρώπων δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Βίντεο από τη σφαγή, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP μέσω της Επαναστατικής Ένωσης Καρένι (KRU), δείχνει περίπου δέκα πτώματα κοντά σε έναν ματωμένο τοίχο, γεμάτα σφαίρες.

Μια φιλοχουντική ομάδα στο Telegram ανήρτησε μια άλλη σειρά φωτογραφιών πτωμάτων, επισημαίνοντας ότι περίπου 24 αντάρτες σκοτώθηκαν με σφαίρες.

Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, επιβεβαίωσε ότι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο στο Ναμ Νέιντ. Παραδέχθηκε ότι και άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι, εξηγώντας ότι για το γεγονός ευθύνονται ομάδες ανταρτών.

Οι κατηγορίες εναντίον του βιρμανικού στρατού είναι «ψευδείς», τόνισε.