«Μετωπική» Μακρόν - συνδικάτων: Νέες κινητοποιήσεις την Τρίτη
AP
AP

«Μετωπική» Μακρόν - συνδικάτων: Νέες κινητοποιήσεις την Τρίτη

Η Γαλλία προετοιμάζεται για ακόμα μία μέρα χάους, καθώς τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε γενική απεργία την Τρίτη, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαδηλώσεις της περασμένης Πέμπτης κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και σε σκηνές βίας σε ολόκληρη τη χώρα. Στον απόηχο των ταραχών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες από 450 συλλήψεις, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ' εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Παραλύει ο δημόσιος τομέας

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να παραλύσουν και πάλι την Τρίτη. Ο αντίκτυπος των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι αισθητός σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Κυλιόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Παρίσι έχει προκαλέσει χάος στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου τα σκουπίδια εξακολουθούν να συσσωρεύονται, ενώ απεργία στα διυλιστήρια προκάλεσε ελλείψεις καυσίμων σε πρατήρια βενζίνης.

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν

Παρά την εκτεταμένη αναταραχή, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα κάνει πίσω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, λέγοντας ότι είναι «απαραίτητη» για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Η γαλλική κυβέρνηση πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών, καθώς χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος για να περάσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που παρέκαμψε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την οποία αναμενόταν ότι θα έχανε. Η κυβέρνηση επιβίωσε οριακά από δύο προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση μετά την αμφιλεγόμενη κίνηση.

Η διαμαρτυρία της Τρίτης θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το αν η αποφασιστικότητα του Μακρόν προκαλεί μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους δρόμους ή αν το κίνημα διαμαρτυρίας αρχίζει να υποχωρεί.

Κάλεσμα σε διάλογο

Εν όψει των διαδηλώσεων της Τρίτης, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τα συνδικάτα σε συνομιλίες και ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στο εξής το άρθρο 49.3, παρά μόνο όταν πρόκειται για δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών εργασίας, των αμοιβών και της εργασιακής επιβάρυνσης, αλλά όχι τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι θα συμφωνούσαν σε συνομιλίες μόνο αν η κυβέρνηση συμφωνούσε να επανεξετάσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Χωρίς σαφή διέξοδο και στον απόηχο σειράς βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν φόβοι στους κόλπους των συνδικάτων ότι η Γαλλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικοπολιτική κρίση παρόμοια με εκείνη που προκάλεσε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων η οποία είχε συγκλονίσει τη χώρα το 2018-2019.

Σύσκεψη εκτάκτου ανάγκης

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι και πάλι μαζικές και, όπως έχει ανακοινωθεί, επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 13.000 αστυνομικοί.

Ο Μακρόν κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης σε σύσκεψη εκτάκτου ανάγκης τη Δευτέρα, καθώς η ένταση ανέβηκε στα ύψη εν αναμονή μιας ακόμα δύσκολης μέρας. Πρόκειται για τη 10η μέρα μεγάλων κινητοποιήσεων στη χώρα από την έναρξη των διαμαρτυριών κατά του Συνταξιοδοτικού στα μέσα περασμένου Ιανουαρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει βουτιά, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποδέχεται την «αντιδημοτικότητα» που συνεπάγεται η μεταρρύθμιση.

Τη Δευτέρα κατηγόρησε ευθέως το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας και ότι επιθυμεί να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Ωστόσο, τα συνδικάτα διαμηνύουν ότι θα δέχονταν την πρόσκληση σε διάλογο, μόνο αν η μεταρρύθμιση είχε προηγουμένως «αποσυρθεί», καθιστώντας τη μετωπική με την προεδρία σχεδόν αναπόφευκτη.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Κρίσιμη σύσκεψη Μακρόν - Μπορν εν αναμονή νέων κινητοποιήσεων