Μακρόν: Θα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους
Yoan Valat, Pool via AP
Yoan Valat, Pool via AP
Πόλεμος στην Ουκρανία

Μακρόν: Θα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του» με επιστολή του προς τους εργαζομένους του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά τον θάνατο, στην ανατολική Ουκρανία, του συναδέλφου τους που ενσάρκωνε «το πάθος της ενημέρωσης».

«Ο θάνατος του Αρμάν Σολντέν μας συντάραξε όλους», ήταν τα πρώτα λόγια του Γάλλου προέδρου. 

Γεννημένος στη Βοσνία, ο Σολντέν, ο συντονιστής της υπηρεσίας βίντεο στην Ουκρανία, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στις 9 Μαΐου σε ηλικία 32 ετών, ενώ έκανε ρεπορτάζ μαζί με συναδέλφους του κοντά στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ, το επίκεντρο των μαχών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων.

«Ο χαμός του μας αφήνει ένα τεράστιο κενό. Και μας συνταράσσει όλους», γράφει ο Μακρόν στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι σκέφτεται «την οδύνη της οικογένειάς και των οικείων του».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι «οι ένοχοι για αυτόν τον θάνατο» θα διωχθούν ποινικά. «Όλες οι αρχές της Δημοκρατίας θα φροντίσουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», επιμένει. Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία διεξάγει ήδη προκαταρκτική για έγκλημα πολέμου.

Παρά «την οδύνη και την οργή (…) η μνήμη του Αρμάν Σολντέν θα τιμάται επίσης με θαυμασμό και υπερηφάνεια», συνεχίζει ο Μακρόν. «Το όνομά του θα συνδεθεί με την τιμή του επαγγέλματός σας», γράφει προς τους δημοσιογράφους του AFP, διαβεβαιώνοντάς τους για «τη συνεχή στήριξή του».

«Θα υπερασπιζόμαστε πάντα την ελευθερία της ενημέρωσης, που είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημοκρατία, και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους», κατέληξε.