Η Γαλλία θέλει να καθυστερήσει τη συμφωνία για τον επόμενο κλιματικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια αμφιλεγόμενη πρόταση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ένωσης κατά 90% έως το 2040.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει προγραμματίσει από καιρό να καθορίσει τον κλιματικό στόχο της Ένωσης για το 2035 με βάση αυτόν τον νομοθετικό στόχο. Ο στόχος αυτός δεν είναι δεσμευτικός, αλλά απαιτείται από όλες τις χώρες στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού πριν από τη φετινή σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Μπελέμ της Βραζιλίας.
Καθώς ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως προθεσμία για τον στόχο του 2035 τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή αναμένει από τις κυβερνήσεις να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία για τον στόχο του 2040. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις αντιδρούν.
Το POLITICO ανέφερε την Τετάρτη ότι η Γαλλία τάσσεται στο πλευρό των παραδοσιακά καθυστερημένων σε θέματα κλίματος Πολωνίας και Ουγγαρίας, απαιτώντας από την ΕΕ να διαχωρίσει τους δύο στόχους.
Η αναφορά αυτή αντιμετωπίστηκε τότε με έντονες διαψεύσεις από αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί να αντιμετωπίσει τον στόχο για το 2035 ξεχωριστά και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση για το 2040.
«Αυτό που μας ζητείται για το Μπελέμ είναι οι εθνικές πορείες για το 2035. Θα το κάνουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO. «Τώρα, υπάρχει η επιθυμία να τεθούν στόχοι για το 2040. ... Είμαι υπέρ της θέσπισης αυτών των στόχων».
Ωστόσο, επέμεινε: «Οι στόχοι για το 2040 δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τεχνικής συζήτησης που θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Πρέπει να είναι μια δημοκρατική συζήτηση μεταξύ των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ».
Η αποσύνδεση των στόχων ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε έναν χαμηλότερο από τον αναμενόμενο στόχο για το 2035, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης στον τομέα του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια εποχή που πολλοί προσβλέπουν στην ΕΕ για να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ωστόσο, ο Μακρόν δεν πιστεύει ότι αξίζει να βιαστεί στη συζήτηση.
«Είναι υπέροχο αν έχουμε [τον στόχο για το 2040] για το Μπελέμ, αλλά αυτό δεν είναι αυτό που αναμένεται από εμάς για το Μπελέμ. Είναι ο [στόχος] για το 2035, όχι οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2040. Ας μην υπερβάλλουμε λοιπόν», είπε.
«Ας σταματήσουμε λοιπόν να βλάπτουμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε. «Αν τον έχουμε για το Μπελέμ, υπέροχα. Αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να το κάνουμε σωστά».
Θερμή συζήτηση
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι ο στόχος για το 2040 πρέπει να είναι «συμβατός με την ανταγωνιστικότητά μας» και επέμεινε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο στα μελλοντικά κλιματικά σχέδια της Ένωσης. Οι χώρες χρειάζονται επιπλέον περιθώριο ελιγμών για να επιτύχουν τον στόχο, ενώ χρειάζονται και περισσότερες επενδύσεις, υποστήριξε.
Μόνο με την συμπερίληψη αυτών των πτυχών στο «πακέτο» της Επιτροπής για το 2040 θα μπορούσε να υποστηρίξει τον στόχο, πρότεινε.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν στείλει μακρύς καταλόγους απαιτήσεων για να συμφωνήσουν με τον στόχο του 2040, και η Επιτροπή αναμένεται ήδη να παραχωρήσει στις χώρες σημαντική ευελιξία για την επίτευξη του στόχου, προκειμένου να κερδίσει την πλειοψηφία των χωρών.
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τον στόχο κατά τη διάρκεια δείπνου την Πέμπτη το βράδυ, μια συζήτηση που ο πρωθυπουργός του Βελγίου Bart De Wever χαρακτήρισε «έντονη».
Η πίεση του Μακρόν υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ. Η Ουγγαρία έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή της για τον διαχωρισμό των δύο στόχων.
Αντίθετα, η Δανία — η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα — θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής και να παρουσιάσει και τους δύο στόχους τον Σεπτέμβριο.