Λευκός Οίκος: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν διμερή συμφωνία
Shutterstock
Shutterstock

Λευκός Οίκος: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν διμερή συμφωνία

Έτοιμοι να συνάψουν διμερή συμφωνία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία, αφού ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σημείωσε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τους Σαουδάραβες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα (20/5).

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι «πιο κοντά από ποτέ» σε μια συμφωνία που είναι πλέον «σχεδόν οριστική».

Οι συζητήσεις έρχονται στον απόηχο των αναφορών ότι η Ουάσιγκτον και το Ριάντ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και μη στρατιωτική πυρηνική βοήθεια, ακόμη και όταν μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας που οραματίζεται ως μέρος μιας «μεγάλης συμφωνίας» για τη Μέση Ανατολή παραμένει απρόσιτη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους Σαουδάραβες αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο όπου σημειώθηκε πρόοδος, είπε ο Κίρμπι.

Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει την ανταλλαγή αναδυόμενων τεχνολογιών με το Ριάντ, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι μέρος μιας ευρείας συμφωνίας που θα υποβληθεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αποφασίσει εάν θα κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει μια ομαλοποίηση των σχέσεων της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία

Ο Κίρμπι είπε ακόμα ότι το χρονοδιάγραμμα μιας συμφωνίας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας ήταν ασαφές. Ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος για τον Μπάιντεν είναι ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά με το Ισραήλ να βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατική οργάνωση  Χαμάς στη Γάζα, δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία για ένα κράτος σύντομα.

«Φυσικά, ο πρόεδρος παραμένει προσηλωμένος σε μια λύση δύο κρατών. Αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα δούμε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον», είπε.

 

Διαβάστε Περισσότερα