Απροκάλυπτη υβριδική επίθεση της Μόσχας καταγγέλλει ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών
Και η Εσθονία έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία (vid)
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Απροκάλυπτη υβριδική επίθεση της Μόσχας καταγγέλλει ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών
Μεταναστευτικό

Και η Εσθονία έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία (vid)

Η δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φθάνουν στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μέρος μιας «απροκάλυπτης υβριδικής επίθεσης» που ενορχηστρώνεται από τη Μόσχα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, προειδοποιώντας ότι μετά τη Φινλανδία και η χώρα του «είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα» με τη Ρωσία.

Η εντεινόμενη κρίση «είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία δεν πολεμά μόνο στην Ουκρανία, αλλά αντίθετα αποτελεί απειλή για άλλες χώρες», επισημαίνει ο επικεφαλής της εσθονικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή, ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Λάουρι Λαανέμετς δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση του αριθμού των διελεύσεων μετά το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων της Φινλανδίας με τη Ρωσία την Τρίτη, κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να υποδαυλίσει μια μεταναστευτική κρίση

Το Ελσίνκι υποστηρίζει ότι οι κινήσεις της Μόσχας αποσκοπούν σε αντίποινα για την απόφαση της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φινλανδική υπηρεσία συνοριοφυλακής λέει ότι οι αξιωματούχοι της έχουν δει περιπτώσεις στις οποίες οι Ρώσοι ομόλογοί τους βοηθούν επίδοξους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα ή κλείνουν τα δικά τους σημεία ελέγχου για να τους εμποδίσουν να επιστρέψουν. Έκτοτε έχουν υψώσει φράχτες προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Σομαλία και το Μαρόκο έχουν φτάσει στη Φινλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί εκ των οποίων χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη Ρωσία εάν δεν είχαν την υποστήριξη των Αρχών.

«Η Ρωσία τους αφήνει να περάσουν χωρίς λόγο, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν σε εμάς και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους», είχε αναφέρει ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, η σύμμαχός του Λευκορωσία είχε κατηγορηθεί ευρέως ότι χρησιμοποίησε την ίδια τακτική εναντίον της Πολωνίας και της Λιθουανίας το 2021, οργανώνοντας πτήσεις από χώρες που μαστίζονται από κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ, και ενθαρρύνοντας απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ.

Οι ενέργειες της Λευκορωσίας ήρθαν στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον Αλεξάντερ Λουκασένκο εν μέσω της βίαιης καταστολής της εγχώριας αντιπολίτευσης κατόπιν των προεδρικών εκλογών στις οποίες καταγγέλθηκε νοθεία.