K. Λάβδας: «Γκρίζο» τοπίο στην ΕΕ - Είναι απίθανο μονομερείς αναγνωρίσεις να οδηγήσουν σε λύση
AP Photo/Lefteris Pitarakis
AP Photo/Lefteris Pitarakis
Παλαιστινιακό κράτος

K. Λάβδας: «Γκρίζο» τοπίο στην ΕΕ - Είναι απίθανο μονομερείς αναγνωρίσεις να οδηγήσουν σε λύση

Στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη και το Όσλο και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στο Ισραήλ, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας, τονίζοντας ότι «είναι τελείως απίθανο μονομερείς αναγνωρίσεις να οδηγήσουν σε λύση».

Εστιάζοντας στη χρονική στιγμή που έγινε αυτό αλλά και στις έμμεσες πιέσεις που ασκεί στην ΕΕ, ο κ. Λάβδας δήλωσε ότι «η χρονική στιγμή είναι δύσκολη για το Ισραήλ, ωστόσο, μέχρι στιγμής η πίεση είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σύμπνοια στο εσωτερικό». Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη συμβολική διάσταση της αναγνώρισης από Ισπανία και Ιρλανδία πρωτίστως εκτίμησε ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει μία κοινή θέση μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Και αυτό δεν το έχει κατορθώσει» σημείωσε.

Ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε στις χώρες που στο παρελθόν είχαν αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη δημιουργία κράτους χαρακτηρίζοντας το σημερινό τοπίο ως «γκρίζο».

Η λύση πρέπει να προκύψει από διαπραγμάτευση

Όπως είπε, «είναι τελείως απίθανο μονομερείς αναγνωρίσεις να οδηγήσουν σε λύση. Θα πρέπει η λύση να προκύψει μέσα από μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση». Εκτίμησε, παράλληλα, ότι οι μεμονωμένες αναγνωρίσεις όπως αυτές της Ισπανίας, Ιρλανδίας και Νορβηγίας απλώς πιέζουν έτσι το Ισραήλ.

«Όλοι ξέρουμε ότι αυτό που ονομάζουμε “Παλαιστίνιοι” είναι πολλές διαφορετικές ομάδες, με μεταξύ τους πολύ κακές σχέσεις» σημείωσε. Επιπλέον, όπως είπε η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς θα ευχόταν το Ισραήλ να είχε μπορέσει να ξεκαθαρίσει τη Χαμάς, κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο, και μετά να αρχίσει η συζήτηση.

«Όσοι αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή παλαιστινιακό κράτος αυξάνουν την πίεση, αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις αν αυξάνουν την πίεση για μια ειρηνική λύση», σχολίασε.

«Υπάρχει ένα σχίσμα πραγματικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μας αφορά άμεσα. Ένα σχίσμα μεταξύ χωρών που έχουν με συνέπεια φιλοπαλαιστινιακή στάση, όπως η Ιρλανδία και υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, που λένε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρηνική λύση μέσω μονομερών αναγνωρίσεων» ανέφερε ο κ. Λάβδας.

Κατά συνέπεια, όπως είπε, η αιφνιδιαστική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες μάλλον ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει βεβαίως να έχει μια κοινή στάση και αυξάνεται η συνοχή και η σύμπνοια πέριξ του Νετανιάχου στο Ισραήλ», κατέληξε.

Αναθεωρητική δύναμη η Ρωσία

Σχετικά με την επιθυμία της Ρωσίας να αλλάξει τα χωρικά ύδατα στη Θάλασσα ο κ. Λάβδας απάντησε ότι η Ρωσία είναι αναθεωρητική δύναμη κάτι που σημαίνει ότι εφαρμόζει τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς συνεννόηση και χωρίς να ακολουθεί τους γραπτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Φοβάμαι ότι αυτό δείχνει μια ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση του Κρεμλίνου, της παρούσας ρωσικής κυβέρνησης από τις διεθνείς νόρμες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε, «άλλο πράγμα το status quo, άλλο πράγμα είναι η μεταρρύθμιση, έτσι και άλλο πράγμα είναι ένας αναθεωρητισμός και η αναθεώρηση χωρίς συνεννόηση. Η Ρωσία, όπως και η Τουρκία έχουν τάσεις αναθεωρητισμού, όχι ρεφορμισμού».

Βρετανία

Σχολιάζοντας τέλος τις εξελίξεις στη Βρετανία και την προσφυγή σε κάλπες μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, εκτίμησε ότι το έκανε για να σταματήσει να φυλλορροεί το κόμμα των Τόρις, λέγοντας ότι προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί να διασωθεί από το Συντηρητικό κόμμα.

Πηγή: ΕΡΤ