Τι όπλα θα χρησιμοποιούσαν Ισραήλ - Ιράν σε έναν εναέριο πόλεμο
AP Photo/Fatima Shbair
AP Photo/Fatima Shbair

Τι όπλα θα χρησιμοποιούσαν Ισραήλ - Ιράν σε έναν εναέριο πόλεμο

Οι αεροπορικές δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και του Ιράν ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, στις 13 Απριλίου. Σύμφωνα με στοιχεία των Times of Israel, ο στρατιωτικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας του Ιράν δεν είναι τόσο σύγχρονος λόγω δεκαετιών διεθνών κυρώσεων. Τουναντίον, το Ισραήλ διαθέτει μια προηγμένη, εφοδιασμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορία με εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων F-15, F-16 και F-35.

«Εάν υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, το Ιράν θα επικεντρωνόταν πιθανότατα σε περιστασιακές επιτυχίες. Δεν έχουν την ολοκληρωμένη αεράμυνα που έχει το Ισραήλ», δήλωσε ο Fabian Hinz, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS)..

Ιράν

Η ιρανική πολεμική αεροπορία διαθέτει 37.000 άτομα προσωπικό, αλλά δεκαετίες διεθνών κυρώσεων έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα από τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).

Η πολεμική αεροπορία διαθέτει μόνο μερικές δεκάδες λειτουργικά αεροσκάφη κρούσης, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών αεροσκαφών και γερασμένων αμερικανικών μοντέλων που αποκτήθηκαν πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979.

Η Τεχεράνη διαθέτει μια μοίρα από εννέα μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-5, μια μοίρα από ρωσικής κατασκευής Sukhoi-24, και μερικά MiG-29, F7 και F14 αεροσκάφη, δήλωσε το IISS.

Οι Ιρανοί διαθέτουν επίσης αεροσκάφη χωρίς πιλότο, σχεδιασμένα να πετούν πάνω σε στόχους και να ανατινάζονται. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό το οπλοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών αριθμεί μερικές χιλιάδες. Επιπλέον, λένε, το Ιράν διαθέτει περισσότερους από 3.500 πυραύλους επιφανείας, ορισμένοι από τους οποίους φέρουν πολεμικές κεφαλές μισού τόνου. Ωστόσο, ο αριθμός που μπορεί να φθάσει στο Ισραήλ μπορεί να είναι μικρότερος.

Ο διοικητής της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας, Χαμίντ Βαχεντί, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα Sukhoi-24, βρίσκονται στην «καλύτερη κατάσταση ετοιμότητας» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση.

Όμως η εξάρτηση του Ιράν από τα αεροσκάφη Sukhoi-24, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, δείχνει τη σχετική αδυναμία της πολεμικής του αεροπορίας.

Για την άμυνα, το Ιράν βασίζεται σε ένα μείγμα ρωσικών και εγχώριας παραγωγής πυραύλων επιφανείας-αέρος και συστημάτων αεράμυνας.

Η Τεχεράνη έλαβε παραδόσεις του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία το 2016, τα οποία είναι πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να προσβάλλουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν διαθέτει επίσης την εγχώριας παραγωγής πλατφόρμα πυραύλων επιφανείας-αέρος Bavar-373, καθώς και τα αμυντικά συστήματα Sayyad και Raad.

«Εάν υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, το Ιράν θα επικεντρωνόταν πιθανότατα σε περιστασιακές επιτυχίες. Δεν έχουν την ολοκληρωμένη αεράμυνα που έχει το Ισραήλ», δήλωσε ο Fabian Hinz, ερευνητής στο IISS. 

Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει μια προηγμένη, εφοδιασμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορία με εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων F-15, F-16 και F-35. Αυτά έπαιξαν ρόλο στην κατάρριψη περίπου 350 ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων το Σαββατοκύριακο.

Η πολεμική αεροπορία δεν διαθέτει βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, αν και ένας μικρότερος στόλος επαναχρησιμοποιημένων Boeing 707 χρησιμεύει ως δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα μαχητικά της να φτάσουν στο Ιράν για επιδρομές ακριβείας.

Πρωτοπόρο στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το Ισραήλ διαθέτει αεροσκάφη Heron χωρίς πιλότο ικανά να πετούν για περισσότερες από 30 ώρες, αρκετά για μακρινές επιχειρήσεις. Τα πυρομαχικά παραμονής Delilah έχουν εκτιμώμενη εμβέλεια 250 χιλιομέτρων (155 μίλια) - πολύ μικρότερη από τον Κόλπο, αν και η πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να καλύψει το κενό παραδίδοντας ένα από τα πυρομαχικά πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν.

Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι έχει αναπτύξει πυραύλους επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς, αλλά ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει. Το 2018, ο τότε υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα αποκτήσει μια νέα «πυραυλική δύναμη». Ο στρατός δεν έχει δηλώσει πού βρίσκονται τώρα αυτά τα σχέδια.

Ένα σύστημα εναέριας άμυνας πολλαπλών επιπέδων που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 παρέχει στο Ισραήλ αρκετές πρόσθετες επιλογές για την κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το σύστημα με το υψηλότερο υψόμετρο είναι το Arrow-3, το οποίο αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα. Ένα προηγούμενο μοντέλο, το Arrow-2, λειτουργεί σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το μεσαίου βεληνεκούς David's Sling αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ενώ το μικρού βεληνεκούς Iron Dome αντιμετωπίζει το είδος των πυραύλων και όλμων της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο - αλλά μπορεί επίσης, θεωρητικά, να εκτοξευθεί εναντίον οποιουδήποτε ισχυρότερου πυραύλου που δεν έχει βρει το Arrow ή το David's Sling.

Τα ισραηλινά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνονται σε αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα αναχαίτισης στην περιοχή για την άμυνα του συνασπισμού.

«Η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ απέδωσε καλά κατά τη διάρκεια της επίθεσης», δήλωσε ο Sidharth Kausha, ερευνητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λονδίνο.

Σημείωσε ότι ορισμένοι από τους εισερχόμενους στόχους, ιδίως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καταρρίφθηκαν από συμμαχικά αεροσκάφη που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιορδανία πριν φθάσουν στο Ισραήλ, «γεγονός που περιόρισε τον βαθμό έκθεσής του σε ορισμένους τύπους απειλών.

» Φαίνεται ότι υπήρξε επαρκής έγκαιρη προειδοποίηση ώστε να καταστεί δυνατή η προετοιμασία μιας αντίδρασης του συνασπισμού, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα ήταν καλύτερα προετοιμασμένο από ό,τι θα μπορούσε να ήταν αν εκτίθετο σε μια παρόμοια επίθεση με λιγότερη έγκαιρη προειδοποίηση».

Διαβάστε εδώ τις εξελίξεις για την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν