ΗΠΑ: Συναγερμός από την Ουάσινγκτον ως την Ατλάντα λόγω της «απόκοσμης αιθαλομίχλης»
Twitter / Jack Cohen
Twitter / Jack Cohen

ΗΠΑ: Συναγερμός από την Ουάσινγκτον ως την Ατλάντα λόγω της «απόκοσμης αιθαλομίχλης»

Δεν θα υποχωρήσει πριν από το Σαββατοκύριακο η «απόκοσμη πορτοκαλί ομίχλη που ταιριάζει περισσότερο στην επιφάνεια του Άρη» και έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Αμερικανοί να αναπνέουν εξαιρετικά κακής ποιότητας αέρα. Αυτό προειδοποιούν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τη στιγμή που είναι ενεργά σαράντα μέτωπα πυρκαγιών στον Καναδά με αποτέλεσμα η αιθαλομίχλη να προσλαμβάνει «διαστάσεις αποκάλυψης».

Λόγω της ποιότητας του αέρα έχουν ακυρωθεί όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες στα δημόσια σχολεία. Οι αρχές είχαν άλλωστε προειδοποιήσει ότι η ποιότητα του αέρα ήταν «ανθυγιεινή για άτομα με καρδιακή ή πνευμονοπάθεια, ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους». Και λόγω της περιορισμένης ορατότητας, η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) καθήλωσε πτήσεις.

Η Νέα Υόρκη ξεπέρασε το Νέο Δελχί σε παγκόσμια ρεκόρ ρύπανσης, υπενθύμισε επιστήμονας της NASA. Στην ίδια πόλη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, οι πολίτες στους εξωτερικούς χώρους φορούν μάσκες κατόπιν συστάσεων των ειδικών.

Κάτοικοι του μεγαλύτερου μέρους των βορειοανατολικών ΗΠΑ, από το Σικάγο στον βορρά μέχρι την Ατλάντα στον νότο είναι αυτοί στους οποίους απευθύνονται τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία. Η ποιότητα του αέρα στη ζώνη αυτή «πλήττεται κυρίως από τις φωτιές στον Καναδά, ωστόσο άλλες ρυπαντικές εκπομπές τοπικά και οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο» αναφέρεται στα έκτακτα δελτία.

Ειδικότερα, η Φιλαδέλφεια, από το πρωί της Τετάρτης είχε δείκτη ποιότητας αέρα AQI 205 το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πολύ ανθυγιεινό», ενώ στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ οι δείκτες ποιότητας αέρα (AQI) έφτασαν στο 150.

Εκτός ελέγχου 40 πυρκαγιές

Εκτός ελέγχου είναι 40 πυρκαγιές από τις συνολικά 140 που ήταν ενεργές, χθες, Τετάρτη, αναφέρουν οι αρχές του Καναδά, με τον πρωθυπουργό της επαρχίας του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό, να τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. «Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», υπογράμμισε.

Οι 1000 πυροσβέστες που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα του Καναδά, αναμένουν ενίσχυση 100 πυροσβεστών από τη Γαλλία. Ενίσχυση έχει σταλεί και από τις ΗΠΑ, αριθμείται σε περισσότερους από 600 πυροσβέστες μαζί με άλλο προσωπικό και εξοπλισμό. Ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τη βοήθειά του προς τον Καναδά, κατά την τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.

Ο τελευταίος, διαμήνυσε ότι οι πυρκαγιές είναι ολοένα πιο συχνές «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Λόγω της γεωγραφικής θέσης του, ο Καναδάς εκτιμάται ότι βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Καναδάς καίγεται - Oι ΗΠΑ «πνίγονται» από τους καπνούς (pics&vid)