Έκκληση από τις οικογένειες των θυμάτων για επιβολή προστίμου 24 δισ. δολαρίων στην Boeing
Shutterstock
Shutterstock
Αεροπορικό δυστύχημα 737 MAX

Έκκληση από τις οικογένειες των θυμάτων για επιβολή προστίμου 24 δισ. δολαρίων στην Boeing

Οι συγγενείς των θυμάτων των δύο πολύνεκρων συντριβών με αεροσκάφη Boeing BA.N 737 MAX ζήτησαν την Τετάρτη (19/06) από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιβάλει πρόστιμο κατά της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών έως και 24,78 δισ. δολαρίων και να προχωρήσει σε ποινική δίωξη.

«Επειδή το έγκλημα της Boeing είναι το πιο πολύνεκρο εταιρικό έγκλημα στην ιστορία των ΗΠΑ, ένα μέγιστο πρόστιμο άνω των 24 δισ. δολαρίων είναι νομικά δικαιολογημένο και σαφώς κατάλληλο», έγραψε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί 15 οικογένειες, Πολ Κάσελ, σε επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε τον Μάιο ότι «η Boeing παραβίασε μια συμφωνία αναστολής της δίωξης του 2021» που προστάτευε την εταιρεία από την ποινική κατηγορία της συνωμοσίας για διάπραξη απάτης που προέκυψε από τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 2018 και του 2019, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.

Η Boeing δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου για να ενημερώσουν έναν ομοσπονδιακό δικαστή στο Τέξας για τα σχέδιά τους, τα οποία θα μπορούσαν να είναι η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας ή η διαπραγμάτευση συμφωνίας με την Boeing. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να παρατείνει τη συμφωνία αναβολής της δίωξης για ένα έτος.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσαν ότι η Boeing παραβίασε τη συμφωνία αναβολής της δίωξης, αφού ένα πάνελ ανατίναξε ένα νέο αεροσκάφος 737 MAX 9 της Alaska Airlines ALK. N Boeing στις 5 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας του 2021. Το περιστατικό αποκάλυψε συνεχιζόμενα ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας στην Boeing.

Στην επιστολή, οι οικογένειες ανέφεραν επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της Boeing θα πρέπει να συναντηθεί εκτάκτως μαζί τους και το υπουργείο θα πρέπει να «κινήσει ποινικές διώξεις κατά των υπεύθυνων εταιρικών στελεχών της Boeing κατά τη στιγμή των δύο δυστυχημάτων».