ΗΠΑ: Δίωξη κατά Ιρανών για παρέμβαση στις εκλογές του 2020

ΗΠΑ: Δίωξη κατά Ιρανών για παρέμβαση στις εκλογές του 2020

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη σήμερα Πέμπτη σε δύο Ιρανούς που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές του 2020 εξαπολύοντας εκστρατεία μέσω του διαδικτύου ενώ επέβαλαν και κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους του Ιράν για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στο φερόμενο σχέδιο ξένης ανάμιξης.

Ο Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεΐν Μουσά Καζεμί, 24 ετών και ο Σατζάντ Κασιάν, 27 ετών, κατηγορούνται ότι απέκτησαν απόρρητες εκλογικές πληροφορίες από τουλάχιστον έναν πολιτειακό ιστότοπο. Κατηγορούνται επίσης ότι έστελναν απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εκφοβίσουν ψηφοφόρους καθώς και ένα βίντεο με ψευδείς πληροφορίες για τις υποτιθέμενες αδυναμίες των εκλογικών υποδομών.

Διάδοση ψευδών πληροφοριών

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο υπολογιστών αμερικανικής εταιρείας ώστε να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για τις εκλογές, όμως το σχέδιο αυτό αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση του FBC και της ίδιας της εταιρείας, που δεν κατονομάστηκε.

«Το κατηγορητήριο περιγράφει πώς οι δύο αυτοί παράγοντες, που εδρεύουν στο Ιράν, εξαπέλυσαν στοχευμένη, συντονισμένη εκστρατεία για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος και να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των Αμερικανών», είπε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Μάθιου Τζ. Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι υπόνοιες περί ιρανικής ανάμιξης στις εκλογές του 2020 διατυπώθηκαν για πρώτη φορά πέρσι τον Οκτώβριο. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είπαν ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν επιχειρούσαν να παρέμβουν στις εκλογές και είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα ψηφοφόρων.

Αφού έγινε γνωστή η δίωξη σε βάρος των δύο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε άλλους έξι Ιρανούς και μια οντότητα για απόπειρα επηρεασμού των προεδρικών εκλογών.