Η Δικαιοσύνη ερευνά τον Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα
AP
AP
Ειδικός Εισαγγελέας

Η Δικαιοσύνη ερευνά τον Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε την Πέμπτη τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για να διερευνήσει τον χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - μια έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει σκιά στην αναμενόμενη υποψηφιότητα του Δημοκρατικού για επανεκλογή το 2024.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής αστυνομίας έκανε την ανακοίνωση λίγες ώρες αφότου ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε την Πέμπτη ότι η νομική ομάδα του Μπάιντεν βρήκε μια δεύτερη σειρά απόρρητων εγγράφων από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι απόρρητα έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο σε μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον.

Ο Γκάρλαντ δήλωσε ότι ο Ρόμπερτ Χερ, πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, θα αναλάβει καθήκοντα ειδικού εισαγγελέα.

 

Οι ειδικοί σύμβουλοι διορίζονται ενίοτε για τη διερεύνηση πολιτικά ευαίσθητων υποθέσεων και ασκούν τις αρμοδιότητές τους με έναν βαθμό ανεξαρτησίας από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Γκάρλαντ, ο οποίος διορίστηκε από τον Μπάιντεν. Οι ειδικοί σύμβουλοι μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, ασκούν ποινικές διώξεις.

Ο Γκάρλαντ διόρισε τον Νοέμβριο έναν ειδικό σύμβουλο, τον Τζακ Σμιθ, για να επιβλέπει τις έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού απόρρητων εγγράφων από τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο και των προσπαθειών ανατροπής των εκλογών του 2020. Ο Τραμπ, που ηττήθηκε από τον Μπάιντεν το 2020, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα διεκδικήσει την προεδρία το 2024.

Ένας ειδικός εισαγγελέας ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, το 2019 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ τεκμηρίωσε επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του επιχειρηματία που έγινε πολιτικός το 2016 και της Ρωσίας, αλλά δεν βρήκε επαρκή στοιχεία για να απαγγείλει κατηγορία για εγκληματική συνωμοσία.

Ο Μιούλερ δεν απάλλαξε τον Τραμπ από την κατηγορία της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης στην προσπάθειά του να παρεμποδίσει την έρευνα για τη Ρωσία, αλλά ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, διορισμένος από τον Τραμπ, τον απάλλαξε στη συνέχεια.

Μπάιντεν: Θα μιλήσω σύντομα 

Ένας ανεξάρτητος εισαγγελέας, μια θέση παρόμοια με αυτή του ειδικού εισαγγελέα, υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον διερευνώντας το πολιτικό σκάνδαλο Whitewater της δεκαετίας του 1990 και τη σεξουαλική σχέση του Δημοκρατικού προέδρου με μια ασκούμενη του Λευκού Οίκου ονόματι Μόνικα Λεβίνσκι. Η έρευνα αυτή οδήγησε στην παραπομπή του Κλίντον από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αν και αθωώθηκε από τη Γερουσία.

Ο 80χρονος Μπάιντεν αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα εκστρατεία επανεκλογής του τους επόμενους μήνες. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τα έγγραφα του έχουν ήδη προκαλέσει πολιτικές ανησυχίες.

Ο πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για "όλα αυτά σύντομα", προτού διαβάσει από μια προετοιμασμένη δήλωση που απηχούσε τις πληροφορίες που έδωσε ο Λευκός Οίκος στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα.

"Όπως είπα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κόσμος γνωρίζει ότι παίρνω στα σοβαρά τα απόρρητα έγγραφα, το απόρρητο υλικό. Είπα επίσης ότι συνεργαζόμαστε πλήρως και απόλυτα με την εξέταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης", είπε ο Μπάιντεν.

«Δεν γνώριζε»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν γνώριζε ότι απόρρητα έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος βρίσκονταν σε δεξαμενή σκέψης ή σε σπίτι στην Ουίλμινγκτον, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ.

Ο Μπάιντεν δεν γνώριζε τι περιείχαν τα διαβαθμισμένα αυτά έγγραφα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος μετά τον διορισμό από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ειδικού εισαγγελέα για να διερευνήσει τον χειρισμό των ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων που βρέθηκαν εκεί.

Επίσης, τονίστηκε ότι από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα έγγραφα, οι δικηγόροι του προέδρου απευθύνθηκαν αμέσως στην υπηρεσία των κρατικών αρχείων και στο Υπουργείο Άμυνας. 

Επί ποδός πολέμου οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζέιμς Κόμερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα δεν θα εμποδίσει την επιτροπή του να διερευνήσει τον "κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων" από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

"Τα Εθνικά Αρχεία και η διοίκηση Αρχείων, ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνώριζαν για τα απόρρητα έγγραφα που ήταν κρυμμένα σε μια ντουλάπα στο Κέντρο Πεν Μπάιντεν πριν από τις εκλογές και τώρα μάθαμε ότι τον Δεκέμβριο βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα που φυλάσσονταν στο γκαράζ του Προέδρου Μπάιντεν", ανέφερε ο Κόμερ σε δήλωσή του. 

"Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί η διοίκηση Μπάιντεν κράτησε το θέμα αυτό μυστικό από το κοινό, ποιος είχε πρόσβαση στο γραφείο και την κατοικία και ποιες πληροφορίες περιέχονται σε αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πιέσουν για διαφάνεια, λογοδοσία και απαντήσεις για τον αμερικανικό λαό", πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώνει εντοπισμό διαβαθμισμένων εγγράφων σε σπίτι του Μπάιντεν