ΗΠΑ: Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ
AP / Jess Rapfogel
AP / Jess Rapfogel

ΗΠΑ: Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ

Την ασφάλεια του Ισραήλ και τη λύση του Μεσανατολικού ζητήματος δεσμεύονται οι ΗΠΑ, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας για άλλη μία φορά ότι η επέκταση των εβραϊκών οικισμών μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή.

Τα παραπάνω, κατά την ομιλία του στο φιλοϊσραηλινό λόμπι AIPAC, όπου ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης ότι οι ενέργειες για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ή εκείνες που θα διατάρασσαν το καθεστώς των ιερών τόπων, θα έπλητταν τις προοπτικές για τη λύση των δύο κρατών.

Επικαλούμενο το Reuters, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι ο Μπλίνκεν άφησε ανοιχτές όλες τις επιλογές προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του Ισραήλ, ενώ επισήμανε πόσο σημαντική είναι η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπλίνκεν έκανε και μια αόριστη αναφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τους προηγούμενους μήνες.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις βασικές δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού των εξουσιών και της ίσης απονομής δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», είπε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί δημοσίως κατά της μεταρρύθμισης, με την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.