Η Ρωσία προχωρά το σχέδιο για τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Russian Defense Ministry Press Service via AP
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία προχωρά το σχέδιο για τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Η Ρωσία προχωρά το σχέδιό της για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, της οποίας ο ηγέτης ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται ήδη καθ' οδόν. Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο αποφασίζει να μεταφέρει πυρηνικά όπλα εκτός Ρωσίας, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε το ρωσικό σχέδιο, δηλώνοντας πως η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη θέση της για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα ή ότι διαπιστώνει ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι συμμάχοί τους μάχονται έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων, που εντείνεται, κατά της Ρωσίας, αφότου ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία πριν 15 μήνες.

Το σχέδιο για ανάπτυξη πυρηνικών ανακοινώθηκε από τον Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση στις 25 Μαρτίου.

«Η συλλογική Δύση διεξάγει ουσιαστικά έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των χωρών μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του στο Μινσκ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Η Δύση», δήλωσε ο Σοϊγκού, «κάνει ό,τι μπορεί για να παρατείνει και να κλιμακώσει την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως τακτικά πυρηνικά όπλα βρίσκονται ήδη εν κινήσει σύμφωνα με την εντολή που υπογράφηκε από τον Πούτιν, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο.

«Η κίνηση των πυρηνικών όπλων έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Λουκασένκο σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες πρώην σοβιετικών χωρών.

Ερωτηθείς αν τα όπλα βρίσκονται ήδη στη Λευκορωσία, ανέφερε: «Πιθανόν. Όταν επιστρέψω θα το ελέγξω».

Πού θα αποθηκευθούν

Ο Σοϊγκού δήλωσε πως τα έγγραφα που υπέγραψε στο Μινσκ αφορούν τη διαδικασία αποθήκευσης των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, περιέγραψε τα σχέδια ως «το τελευταίο παράδειγμα ανεύθυνης συμπεριφοράς που έχουμε δει από τη Ρωσία από την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία έναν χρόνο πριν».

Ο Μίλερ επανέλαβε την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον πως η χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση θα έχει «σοβαρές συνέπειες», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες.

«Θα προσθέσω απλώς ότι δεν είδαμε κανένα λόγο για να αλλάξουμε την πυρηνική στρατηγική μας ή οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία, που διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και έχει παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας έναντι μιας επιθετικής Δύσης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι θέλουν η Ουκρανία να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, αλλά αρνούνται ότι θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία και αρνούνται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη μετασοβιετική διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρία μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Η Ρωσία θα παραμείνει στον έλεγχο των όπλων.

Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται για τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης και είναι συνήθως μικρότερης απόδοσης από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν πόλεις των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα τακτικά πυρηνικά όπλα: οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 τέτοιες λειτουργικές τακτικές κεφαλές.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 200 τακτικά πυρηνικά όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι οι πύραυλοι Iskander-M, οι οποίοι μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, έχουν παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας και ορισμένα αεροσκάφη Su-25 έχουν μετατραπεί για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

«Οι Λευκορώσοι στρατιωτικοί έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση», ανέφερε ο Σοϊγκού από το υπουργείο του.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τον σοβαρότερο πυρηνικό κίνδυνο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 εξαιτίας των παρατηρήσεων του Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα λέει ότι η θέση της έχει παρερμηνευθεί.

Η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, που υπογράφηκε από τη Σοβιετική Ένωση, αναφέρει ότι καμία πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα ή τεχνολογία σε μη πυρηνική δύναμη, αλλά επιτρέπει την ανάπτυξη των όπλων εκτός των συνόρων της αλλά υπό τον έλεγχό της.

Διαβάστε επίσης:

Υπεγράφη η συμφωνία για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Βλαντίμιρ Πούτιν: Πρώτος στόχος στη «λίστα θανάτου» του Κιέβου