Η Moderna μηνύει Pfizer και BioNTech για «αντιγραφή» του εμβολίου κατά της Covid 19

Η Moderna μηνύει Pfizer και BioNTech για «αντιγραφή» του εμβολίου κατά της Covid 19

Μήνυση κατά των Pfizer και BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19 που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, υπέβαλε η εταιρεία Moderna.Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι Pfizer και BioNTech αντέγραψαν την τεχνολογία που η ίδια είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία.

Η αγωγή, η οποία ζητά χρηματική αποζημίωση, κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ανέφερε η Moderna σε δελτίο τύπου σήμερα Παρασκευή. 

«Καταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA στην οποία πρωτοστατήσαμε και επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της, κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Το εμβόλιο κατά της COVID από την Moderna - το μοναδικό εμπορικό προϊόν της - απέφερε έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απέφερε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Moderna ισχυρίζεται ότι Pfizer/BioNTech, χωρίς άδεια, αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η Moderna είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2010 και 2016, πολύ πριν εμφανιστεί ο COVID-19.

Στις αρχές της πανδημίας, η Moderna είπε ότι δεν θα επιβάλει τις πατέντες της για τον COVID-19 για να βοηθήσει άλλους να αναπτύξουν τα δικά τους εμβόλια, ιδιαίτερα για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2022, η Moderna δήλωσε ότι αναμένει από εταιρείες όπως η Pfizer και η BioNTech να σεβαστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Είπε ότι δεν θα ζητήσει αποζημίωση για οποιαδήποτε δραστηριότητα πριν από τις 8 Μαρτίου 2022.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η προσφυγή σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν είναι ασυνήθιστη στα αρχικά στάδια της νέας τεχνολογίας. Η Pfizer και η BioNTech αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλές αγωγές από άλλες εταιρείες που λένε ότι το εμβόλιο παραβιάζει τις πατέντες τους.