Η Ιαπωνία εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από Κίνα
AP
AP

Η Ιαπωνία εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από Κίνα

Εντείνει τα μέτρα ελέγχου για τους ταξιδιώτες από Κίνα, όπου σημειώνεται έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, η Ιαπωνία.

Από την Κυριακή στα επιπρόσθετα μέτρα θα περιλαμβάνεται η υποχρέωση αρνητικού τεστ πριν από την επιβίβαση επιβατών σε απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ζητάει από τις αεροπορικές εταιρίες να περιορίσουν τις επιπρόσθετες πτήσεις από την Κίνα.

"Οι απαραίτητοι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε τις μολύνσεις", πρόσθεσε ο Κισίντα.

Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα των τεστ για την COVID-19 που διενεργήθηκαν σε ταξιδιώτες από την Κίνα τις τελευταίες ημέρες και παρόμοια μέτρα σε άλλες χώρες, όπως είπε.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του ιαπωνικού υπουργείο Υγείας, οι 53 από τους 56 διεθνείς ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί στην COVID κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια χθες, Τρίτη, ήταν από την Κίνα. Τη Δευτέρα και οι 26 επισκέπτες με θετικά αποτελέσματα τεστ ήταν από την Κίνα.

Οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν διενέργεια τεστ πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε "μέτρο διάκρισης" τέτοιους περιορισμούς, που επέβαλαν επίσης η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ άλλων.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε πως οι απευθείας πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο θα μπορούν να προσγειώνονται σε αεροδρόμια εκτός της Ναρίτα και της Χανέντα κοντά στο Τόκιο, της Κανσάι κοντά στην Οσάκα και της Τσούμπου κοντά στη Ναγκόγια, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει ωστόσο να εξακολουθήσουν να μην πραγματοποιούν επιπρόσθετες πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το κέντρο τυχερών παιχνιδιών Μακάο ακόμη και μετά τη διεύρυνση των αεροδρομίων προορισμού την Κυριακή.

Εντωμεταξύ, σήμερα αναμένονται αποφάσεις από τον Μηχανισμό Ελέγχου της ΕΕ για λήψη μέτρων για τους Κινέζους ταξιδιώτες.

Την ίδια ώρα ο ΙΑΤΑ καταδικάζει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα.