Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν - «Διατρέχουν κίνδυνο»
AP Photo/Ebrahim Norooz
AP Photo/Ebrahim Norooz

Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν - «Διατρέχουν κίνδυνο»

Η Γερμανία προειδοποίησε την Παρασκευή τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μιας ξαφνικής κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ισραήλ. Δήλωσε ότι οι Γερμανοί που βρίσκονται στο Ιράν ενδέχεται να κινδυνεύουν να συλληφθούν.

«Υπό τις τρέχουσες εντάσεις, ιδίως μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος απότομης κλιμάκωσης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες, που εξέδωσε την Παρασκευή. «Δεν αποκλείεται να επηρεαστούν οι αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορικές διαδρομές», προσθέτει.

«Οι Γερμανοί πολίτες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να συλληφθούν και να ανακριθούν αυθαίρετα και να τους επιβληθούν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ιρανική και γερμανική, κινδυνεύουν ιδιαίτερα», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανία προστίθεται στη λίστα των χωρών που καλούν τους πολίτες τους να αποφύγουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα, με ανακοίνωση του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «συνιστά στους Γάλλους να αποφύγουν τελείως να ταξιδέψουν τις προσεχείς ημέρες στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας συμβούλευσε τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, όπως αναφέρεται στην αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει αιφνιδιαστική κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που θα προκαλούσε σημαντική δυσκολία στην αναχώρηση από αυτές τις χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς περιορισμούς στα αεροπορικά δρομολόγια και αδυναμία να περάσει κανείς από χερσαίες συνοριακές διαβάσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν και εκείνες σε περιορισμούς στις μετακινήσεις των διπλωματών τους στο Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, εφιστώντας μεγάλη προσοχή των κυβερνητικών υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους και απαγόρευση να ταξιδεύουν εκτός των περιοχών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba «μέχρι νεωτέρας». «Το περιβάλλον ασφαλείας είναι ακόμα πολύπλοκο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ανάλογα με την πολιτική κατάσταση και τα πρόσφατα γεγονότα», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Διεξάγουμε συνεχείς αξιολογήσεις για την κατάσταση στο έδαφος. Δεν θα μιλήσω για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις που οδήγησαν στον περιορισμό των ταξιδιών για προσωπικούς σκοπούς για τους υπαλλήλους μας και τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά είναι σαφές ότι παρακολουθούμε το περιβάλλον απειλής στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Η Ινδία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στο Ιράν και το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας, λόγω της «επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή», ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών.
Είπε ότι οι Ινδοί υπήκοοι που βρίσκονται στις δύο χώρες θα πρέπει να τηρούν «τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλειά τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο».

Η Αυστραλία από την πλευρά της προειδοποιεί το Ιράν να μην ταράξει κι άλλο τα νερά στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα ζητάει από τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν και να μην λάβουν καταστροφικό ρόλο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το γραφείο του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Όπως οι Αμερικάνοι και εμείς υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μία πιθανή επίθεση», Ο Ντέιβιντ Κάμερον την Πέμπτη δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρέπει να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μία ευρύτερη διαμάχη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επίσης ζήτησε από τον Ιρανό ομόλογό της σε «συγκρατημένη συμπεριφορά» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η αεροπορική εταιρεία Lufthansa επέκτεινε την απαγόρευση των πτήσεων προς την Τεχεράνη μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, την Πέμπτη εξέδωσε προειδοποίηση για αποφυγή των ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή και ειδικά προς το Ισραήλ, το Λίβανο και τις περιοχές της Παλαιστίνης, ενώ το Κρεμλίνο ζήτησε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα οδηγήσουν την περιοχή στο απόλυτο χάος.

Σημειώνεται ότι από τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες, προκύπτει ότι είναι πιθανή μία επίθεση εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων από το Ιράν ή και τους πληρεξούσιους του, με άλλη πηγή να εκτιμά ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στρατηγοί και διπλωμάτες προειδοποιούν για μία γενικευμένη ανάφλεξη, ενώ και τα διεθνή μέσα προειδοποιούν ότι επίκειται επίθεση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται.