Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε κυρώσεις σε βάρος δύο προσώπων και μιας οντότητας στο Ιράν, λόγω της συμμετοχής τους στον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.
Αυτή η στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδός, μέσω της οποίας διακινείται συνήθως περίπου το 20% των παγκόσμιων υδρογονανθράκων, έχει αποκλειστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου από το Ιράν που απαντά με αυτό τον τρόπο στον πόλεμο που άρχισαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ενέργειες αυτές αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν κατοχυρωμένα δικαιώματα, τόσο όσον αφορά τη διαμετακόμιση όσο και τη διέλευση, μέσω των διεθνών στενών», αναφέρει η ΕΕ σε ανακοίνωση.
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν στο πλαίσιο ενός νέου καθεστώτος κυρώσεων που εφαρμόζεται από τους 27, περιλαμβάνοντας στο εξής «τα πρόσωπα και τις οντότητες που εμπλέκονται στις ενέργειες του Ιράν που απειλούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή».
Τα μέτρα προβλέπουν κυρίως την απαγόρευση να ταξιδέψουν στην ΕΕ ή να διέλθουν από αυτήν, όπως και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.
Η ΕΕ εφαρμόζει ήδη αρκετούς μηχανισμούς κυρώσεων κατά του Ιράν, κυρίως για τις παραβιάσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη βοήθειά του τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες ή Ευρωπαίοι πολίτες απαγορεύεται επίσης να έχουν οικονομική η χρηματοπιστωτική σχέση με οποιονδήποτε περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτό.
Κομισιόν: 47 δισ. ευρώ κόστισαν οι τελευταίες 10 ημέρες πολέμου στη Μέση Ανατολή στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης
«Το κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί περισσότερο από 47 δισεκ. ευρώ μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έβα Χρντσιρόβα, απαντώντας σε ερώτηση για τις 100 ημέρες που συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Όπως πρόσθεσε, «πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό κόστος που επιβαρύνει την ΕΕ χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα επιπλέον μόριο ενέργειας στο σύστημα».
Η ίδια τόνισε ότι δεν έχουν σημειωθεί διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό και ότι η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει διασφαλισμένη, με την κύρια επίπτωση της κρίσης να καταγράφεται στις τιμές της ενέργειας.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Χρντσιρόβα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα κυρίως ένα σοκ τιμών και όχι πρόβλημα διαθεσιμότητας ενέργειας».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν η κρίση και οι εντάσεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ παραταθούν, η ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
