Η αxτίδα φωτός στο τούνελ του Λιβάνου

Η αxτίδα φωτός στο τούνελ του Λιβάνου

Μετά από 13 μήνες διαπραγματεύσεων, ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης με τεχνοκρατικό προσανατολισμό προσφέρει μία ελπίδα στο οικονομικό δράμα του Λιβάνου. Για τους Χριστιανούς στη χώρα, ωστόσο η κατάσταση παραμένει απελπιστική, με δραματικές επιπτώσεις, σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Η οικονομική κρίση στον Λίβανο έχει οδηγήσει στη φτώχεια παραπάνω από τα ¾ του πληθυσμού, καθώς το νόμισμα έχει απωλέσει το 90% της αξίας του, σε σχέση με το δολάριο τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν είναι πλέον δυνατή ούτε καν η επιδότηση βασικών αγαθών, όπως τα εισαγόμενα καύσιμα, λόγω της έλλειψης ακόμα και νομισματικών αποθεμάτων. Οι καθημερινές δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες για τον πληθυσμό. Ο νέος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι αποτύπωσε τις τραγικές συνθήκες αναφέροντας τις δυσκολίες μίας μητέρας να προμηθευτεί το καθημερινό γάλα ή τα στοιχειώδη αντιπυρετικά φάρμακα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται στη λήψη πολύ δύσκολων αποφάσεων, όπως η παύση της επιδότησης βασικών αγαθών αλλά και ουσιαστικά η περαιτέρω υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και το ζήτημα του κρατικού και ιδιωτικού χρέους. Το πολιτικό κόστος είναι δυσβάσταχτό, όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί. Ταυτόχρονα, ο Λίβανος αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα για τη διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού, κατά πλειοψηφία Σουνιτών Μουσουλμάνων, από τη γειτονική Συρία κατά βάση, αλλά όχι μόνο.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, όπως συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ειδικά λόγω της παρουσία ενός σημαντικού χριστιανικού πληθυσμού στη χώρα. Αν οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλές φορές ανυπέρβλητα.

Το σημαντικότερο ζήτημα για τους Χριστιανούς είναι η μαζική μετανάστευση λόγω της διαρκούς χειροτέρευσης της καθημερινότητας. Σύμφωνα με αναφορές, μετά την έκρηξη μεγατόνων νιτρικής αμμωνίας στη Βηρυτό το 2020 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 400.000 αιτήσεις για μετανάστευση στις πρεσβείες της Δύσης, στην πλειοψηφία τους από Χριστιανούς.

Η οικονομική κρίση είναι μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος, που δομήθηκε βάσει της ισότητας Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε ένα ιδιότυπο πολιτικό σύστημα στη Μέση Ανατολή. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη άνοιξη, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να πραγματοποιηθούν στον χρόνο τους.