field_kentriki_fotografia
H πίεση των ΗΠΑ που «καίει» την Τουρκία περισσότερο από τους S-400

H πίεση των ΗΠΑ αυξάνεται διαρκώς προς την Τουρκία και δεν αφορά μόνο τους S-400. Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ έχουν ανεβάσει στην ατζέντα τους και το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με την τουρκική πλευρά να δείχνει την ενόχλησή της, ενδεχομένως και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τα οπλικά συστήματα.

Η πίεση αυτή από την πλευρά των ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από τους S-400 επειδή αφορά τον ίδιο τον πυρήνα του καθεστώτος Ερντογάν και τη διολίσθηση σε αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αύξησης των πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξει κατά τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, ο Πράις επανέλαβε ότι η στάση των ΗΠΑ για την απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400 δεν έχει αλλάξει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα ρωσικά συστήματα S-400 είναι ασυμβίβαστα με το ΝΑΤΟ, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά μας», συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν πως η Άγκυρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διατλαντική συμμαχία για τα κρίσιμα θέματα.

Την ίδια στιγμή έχει «ανέβει» και το θέμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Σε επιστολή 54 Γερουσιαστών -προερχόμενων και από τα δύο κόμματα- προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, εκφράζεται η ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ζητείται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους του, προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να βελτιώσει τις προβληματικές επιδόσεις της.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή οι Γερουσιαστές, «Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει οδηγήσει τη χώρα προς μια όλο και πιο αυταρχική πορεία. Έχει περιθωριοποιήσει, συστηματικά, την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, έχει κλείσει ή έχει κάνει να σιωπήσουν σημαντικά επικριτικά ΜΜΕ, έχει εκκαθαρίσει ανεξάρτητους δικαστές και τους έχει αντικαταστήσει με πιστούς κομματικούς και έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κατατάσσει την Τουρκία, μόνο πίσω από την Κίνα, όσον αφορά τον αριθμό των φυλακισμένων εργαζομένων στον Τύπο».

Στη συνέχεια αναφέρεται πως η Freedom House αξιολόγησε την Τουρκία ως «Μη Ελεύθερη» στην έκθεση της για την Ελευθερία στον Κόσμο το 2020, ενώ και στην Έκθεση του State Department για την χώρα, το 2019, σχετικά με τις Πρακτικές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται: «Βάσει της διευρυμένης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση περιόρισε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου».

Σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας, οι Γερουσιαστές αναφέρουν ότι «Η εξωτερική πολιτική του Πρόεδρου Ερντογάν έχει σταδιακά γίνει πιο φιλοπόλεμη και μαχητική» και συμπληρώνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτεθεί, κυνικά, κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων που πολεμούν τον ISIS στη Συρία, αγόρασε ρωσικά αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα παρά τις προειδοποιήσεις ότι είναι μη συμβατά με την τεχνολογία των ΗΠΑ και ενεθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να επιλύσει μια εδαφική διαφορά με την Αρμενία.

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι «σας καλούμε να τονίσετε στον Πρόεδρο Ερντογάν και την Διοίκησή του ότι θα πρέπει να τερματίσουν άμεσα την καταστολή τους έναντι των διαφωνιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψουν την αυταρχική τους πορεία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με «τη Δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι «Απαντήσαμε στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ζητούσε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, στις 28 Ιουλίου 2020. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η δεύτερη δήλωση, παρόμοιου περιεχομένου, και πάλι δε συμβαδίζει με την αρχή του κράτους δικαίου. Όλοι πρέπει να σέβονται αυτές τις διαδικασίες». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι ένα κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου. Καμία χώρα και κανένα άτομο δεν μπορεί να δίνει εντολές στα τουρκικά δικαστήρια σχετικά με νομικές διαδικασίες».

Διαβάστε ακόμα:

Ι. Καλίν: Η Άγκυρα δεν κάνει πίσω στους S400 - «Παρανοήθηκε» η δήλωση Ακάρ