Γερμανία: Οι πρώτες ρωγμές της κυβέρνησης Μερτς
AP Photo
AP Photo

Γερμανία: Οι πρώτες ρωγμές της κυβέρνησης Μερτς

Αν και η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία βρίσκεται μόλις στο δεύτερο μήνα της θητείας της, η υπόθεση διορισμού μιας δικαστού στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες ρωγμές στο εσωτερικό.

Όλα ξεκίνησαν όταν συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος Μερτς αρνήθηκαν να στηρίξουν τον διορισμό της δικαστού, Φράουκ Μπρόσιους-Γκέρσντορφ στο Ανώτατο Δικαστήριο παρόλο που προτάθηκε από τους εταίρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με το Politico.

Η πλευρά Μερτς ανέφερε ότι η δικαστής που προτάθηκε είχε προβεί σε λογοκλοπή στη διδακτορική της διατριβή το 1997. Ωστόσο, το SPD ισχυρίζεται ότι η κατηγορία για λογοκλοπή είναι ψευδής και ότι ο πραγματικός λόγος για την αντίθεση στον διορισμό της δικαστού είναι η σχετικά προοδευτική της στάση όσον αφορά τις αμβλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον διορισμό της Μπρόσιους-Γκερσντορφ, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αναβλήθηκε αφού οι συντηρητικοί του CDU ζήτησαν από το SPD να αποσύρει τη δικαστή από τη διαδικασία. Οι βουλευτές του SPD αντέδρασαν με οργή.

«Δεν είναι μια καλή μέρα για τη δημοκρατία στη χώρα μας», σχολίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD, Ντιρκ Βάισε. «Γινόμαστε μάρτυρες του πώς ένας υποψήφιος με υψηλά προσόντα, με άψογη καριέρα και ευρεία επαγγελματική αναγνώριση γίνεται θύμα μιας αβάσιμης εκστρατείας λάσπης», πρόσθεσε.

Έξι συντηρητικοί βουλευτές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Politico μέσα στην εβδομάδα ότι θα αντιτάσσονταν στον διορισμό της Μπρόσιους-Γκέρσντορφ λόγω των απόψεων που έχει διατυπώσει σχετικά με τις αμβλώσεις. Κορυφαία στελέχη του κόμματος Μερτς φέρονται να προσπάθησαν να πείσουν αυτούς τους βουλευτές να εγκαταλείψουν την αντίθεσή τους τις τελευταίες ημέρες, αλλά απέτυχαν. 

Σημειώνεται ότι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη γερμανική Μπούντεσταγκ, σημαίνει ότι ο συνασπισμός του Μερτς ελέγχει μόνο το 52% των κοινοβουλευτικών εδρών, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο ακόμη και σε μικρές διαφωνίες. 

Ο διορισμός των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων σε μυστική ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει πως ούτως ή άλλως ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να βασίζεται στις ψήφους του AfD ή της Αριστεράς για να διορίσει νέους δικαστές.