Γερμανία: Εισήγηση για την ευκολότερη απέλαση μεταναστών που έχουν παραβεί τον νόμο
Shutterstock
Shutterstock

Γερμανία: Εισήγηση για την ευκολότερη απέλαση μεταναστών που έχουν παραβεί τον νόμο

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η Νάνσι Φέζερ, προωθεί σχέδιο νόμου ώστε να καταστεί πιο εύκολη η απέλαση μεταναστών που παραβίασαν τον νόμο.

Βασικός σκοπός, είναι να μειωθούν οι διαδικασίες απέλασης που αποτυγχάνουν την τελευταία στιγμή, ανέφεραν οι υπηρεσίες της χθες Τετάρτη (11/10).

Αναμένεται να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις, τόσο μεταξύ των εταίρων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και με τις αρχές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η μέγιστη διάρκεια κράτησης ενόψει απέλασης θα παραταθεί από τις 10 στις 28 ημέρες, ώστε οι αρχές να έχουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Επιπλέον, η απέλαση διακινητών και προσώπων που έχουν καταδικαστεί να εκτίσουν ποινές φυλάκισης ενός έτους ή βαρύτερες θα γίνει ευκολότερη. Προκειμένου για υποθέσεις μελών εγκληματικών οργανώσεων, θα αρκούν τεκμήρια πως ανήκουν σε αυτές, χωρίς να χρειάζεται να έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη.

Επίσης, αν κάποιο πρόσωπο που νομικά υποχρεούται να φύγει από τη χώρα, δεν θα χρειάζεται να του ή της επιδίδεται ειδοποίηση απέλασης.

Το νέο σχέδιο νόμου θα καταστήσει επίσης εφικτό να γίνονται έρευνες για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και εγγράφων, ώστε να αποδεικνύεται η ταυτότητα αλλοδαπών πέραν πάσης αμφιβολίας.