Γεωργία: ΜΚΟ προσφεύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων»
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Γεωργία: ΜΚΟ προσφεύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων»

Ομάδα γεωργιανών μη κυβερνητικών οργανισμών (μκο) δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γεωργίας κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το γεωργιανό πρακτορείο ειδήσεων Interpress μετέδωσε ότι ο συνασπισμός των ΜΚΟ ετοιμάζει επίσης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι γεωργιανοί βουλευτές υπερψήφισαν το προεδρικό βέτο κατά του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες, το οποίο έχει προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου από την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Το νομοσχέδιο απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής», με επαχθείς απαιτήσεις γνωστοποίησης και τιμωρητικά πρόστιμα για τις παραβιάσεις.

Η ψηφοφορία θέτει τις βάσεις για να υπογράψει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου το νομοσχέδιο σε νόμο τις επόμενες ημέρες, παρά τις επικρίσεις από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες λένε ότι το νομοσχέδιο είναι αυταρχικό, ρωσικής έμπνευσης και υπονομεύει τη φιλοδυτική εξωτερική πολιτική της Γεωργίας.

Η γεωργιανή κυβέρνηση λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προώθηση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κυριαρχίας της Γεωργίας απέναντι σε αυτό που λέει ότι είναι μια προσπάθεια των δυτικών χωρών να σύρουν τη Γεωργία σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι, η οποία αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, έχει καλέσει τη διχασμένη αντιπολίτευση της χώρας να ενωθεί για να αντιταχθεί στο νόμο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.