Γάλλος ΥΦΥΠΕΞ: Αποτέλεσμα ρωσικής «παραπληροφόρησης» ο πανικός για τους κοριούς στο Παρίσι
AP Photo/Francois Mori
AP Photo/Francois Mori

Γάλλος ΥΦΥΠΕΞ: Αποτέλεσμα ρωσικής «παραπληροφόρησης» ο πανικός για τους κοριούς στο Παρίσι

Ο πανικός που επικράτησε στο Παρίσι το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένα μαζικό «κύμα» κοριών κατέκλισε τα μέσα μαζικής μεταφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας, ενισχύθηκε από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονταν με ρωσικές δραστηριότητες «παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, υφυπουργός για θέματα Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας.

«Η έντονη συζήτηση για τους κοριούς ενισχύθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από λογαριασμούς που συνδέονται με το Κρεμλίνο και δημιούργησαν ακόμη και μια ψευδή σύνδεση μεταξύ της άφιξης των Ουκρανών προσφύγων και της εξάπλωσης των κοριών», δήλωσε ο Μπαρό στο κανάλι TF1.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης του Παρισιού κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει στην εξάλειψη των ζωυφίων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024, ενώ ορισμένα σχολεία και τάξεις έκλεισαν προσωρινά και διενεργήθηκε έλεγχος των βαγονιών του μετρό και των σιδηροδρόμων. Ωστόσο, οι αρχές δήλωσαν ότι δεν υπήρξε κανένα ίχνος ασυνήθιστης επιδημίας.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ρωσικοί λογαριασμοί είχαν «ενορχηστρώσει» τον πανικό, ο Μπαρό δεν επιβεβαίωσε, λέγοντας αντίθετα ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης «ενίσχυσε» έναν υπάρχοντα φόβο με στόχο να δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Ο Μπαρό ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία δύο χρόνια - από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης είχαν ενταθεί.

«Το γνωρίζουμε αυτό λόγω της υπηρεσίας Viginum που δημιουργήθηκε το 2021, αποστολή της οποίας είναι να εντοπίζει τέτοιους ελιγμούς που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κοινής γνώμης στη Γαλλία και στην αποδυνάμωση της δημόσιας υποστήριξης προς την Ουκρανία», είπε.