Η Γαλλία τάσσεται υπέρ των πιο αυστηρών ελέγχων της αναπτυξιακής βοήθειας που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Παλαιστίνιους, αν και πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν ότι η Χαμάς δεν επωφελήθηκε από κανέναν από αυτούς τους πόρους.
«Τασσόμαστε υπέρ αυτών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά στον ραδιοσταθμό France Inter, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΕ για την πιθανότητα να εφαρμόσει πιο αυστηρούς ελέγχους στο μέλλον, ιδιαίτερα σε σχέση με ενδεχόμενες περιπτώσεις αντισημιτισμού.
«Μιλήσαμε γι'αυτούς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών (της ΕΕ) τη Δευτέρα» στις Βρυξέλλες, επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η Κολονά υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι έλεγχοι που έγιναν απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή περίπτωση υπεξαίρεσης κονδυλίων».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χθες, Τρίτη, το «πράσινο φως» στη συνέχιση της χορήγησης της αναπτυξιακής της βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους, έπειτα από επανεξέταση, η οποία έδειξε ότι η Χαμάς δεν επωφελήθηκε από κανένα κονδύλι.
«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή έκανε τη δουλειά της να ελέγξει. Ως εκ τούτου η βοήθεια θα συνεχιστεί και είναι απαραίτητο να φτάνει με ευκολία και σε μεγαλύτερη ποσότητα λόγω της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης», κατέληγε η Κολονά.
Η επανεξέταση
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η επανεξέταση κάλυψε ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων στήριξης του παλαιστινιακού πληθυσμού, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA), καθώς και των σχετικών προγραμμάτων άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, όπως το Erasmus+. Δεν αφορούσε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό.
Στόχος αυτής της επανεξέτασης ήταν, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτον, να διασφαλιστεί ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν θα επιτρέψει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της νομοθεσίας και της πολιτικής της ΕΕ, καθώς και να αποτραπεί η πιθανή κατάχρηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την υποκίνηση του μίσους και της βίας. Τρίτον, να εκτιμηθεί κατά πόσον τα προγράμματα στήριξης θα έπρεπε να προσαρμοστούν υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εξωτερικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους μέσω της Ευρωπαϊκής Κοινής Στρατηγικής (EJS) 2021-2024, η οποία ανέρχεται ενδεικτικά σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 691 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί.