Γαλλία: Εκρηκτικό σκηνικό εντός και εκτός Κοινοβουλίου για το συνταξιοδοτικό (vid)
AP
AP

Γαλλία: Εκρηκτικό σκηνικό εντός και εκτός Κοινοβουλίου για το συνταξιοδοτικό (vid)

Με τη «Μασσαλιώτιδα» και γιουχαΐσματα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης μες στη Βουλή να διακόπτει την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν ενώ ανακοίνωνε ότι θα υιοθετηθεί η αντιδημοφιλής μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη για σήμερα ψηφοφορία, προτάσεις μομφής και συγκεντρώσεις στους δρόμους η Μέρα 0 για τη μεταρρύθμιση - σταθμό του πολιτικού προγράμματος Μακρόν αποδεικνύεται επεισοδιακή. 

Κατά την προσέλευση της πρωθυπουργού Μπορν στην αίθουσα, η αριστερή πτέρυγα της αντιπολίτευσης άρχισε να φωνάζει τον εθνικό ύμνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πληροφορία ότι η  γαλλική κυβέρνηση θα ενεργοποιούσε μια ειδική συνταγματική διαδικασία για να προωθήσει το νομοσχέδιο παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο. Μάλιστα, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64 χρόνια». 

— Le Figaro (@Le_Figaro) March 16, 2023

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μακρόν πήρε την απόφαση να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο.  

Τελικά, η Μπορν, έκανε χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, για να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 θα εγκριθεί. 

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξήλθαν της αίθουσας ενώ η Μπορν ήταν στο βήμα. 

Αναγκασμένη να μιλάει πολύ δυνατά για να καλύψει τις φωνές των βουλευτών της Αριστεράς, η οποία τραγουδούσε τη Μασσαλιώτιδα σε όλους τους τόνους και σε επανάληψη, η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι το νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα «εντατικών διαβουλεύσεων με τα συνδικάτα, τους εργοδότες και τις κοινοβουλευτικές ομάδες». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει αβεβαιότητα  ολίγων ψήφων» ως προς την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης, αλλά "δεν μπορούμε να πάρουμε τον κίνδυνο να δούμε 175 ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης να καταρρέουν, να δούμε τον συμβιβασμό που οικοδομήθηκε από δύο συνελεύσεις να απορρίπτεται".

«Είναι για τη δική σας μεταρρύθμιση, για το κείμενο της Βουλής» που εναρμονίστηκε μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών από μια κοινή επιτροπή «που είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη μου», κατέληξε, καταφεύγοντας έτσι στο άρθρο 49.3 της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το BFMTV, Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών που πραγματοποιήθηκε πριν από τη χρήση του 49,3 από την Ελιζαμπέτ Μπορν στη Συνέλευση, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι «το πολιτικό του συμφέρον θα ήταν να πάει στην ψηφοφορία». 

«Δεν θέτω σε κίνδυνο τη θέση ή την έδρα μου όπως εσείς. Αλλά θεωρώ ότι όπως έχουν τα πράγματα, οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. Και ως εκ τούτου σας εξουσιοδοτώ να χρησιμοποιήσετε το 49-3", συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη συνταγματική αυτή διάταξη, η συζήτηση στο ημικύκλιο διακόπτεται και το κείμενο θεωρείται ότι εγκρίθηκε, εκτός εάν κατατεθεί πρόταση μομφής από τους βουλευτές πριν από τις 15.20 αύριο το μεσημέρι, ανακοίνωσε στη συνέχεια η πρόεδρος της Βουλής, Γιαέλ Μπράουν Πιβέτ.

Προαναγγελία προτάσεων δυσπιστίας 

Η προσφυγή στο μέτρο είναι πιθανό να εξοργίσει περαιτέρω τα συνδικάτα, τους διαδηλωτές και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης που λένε ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι άδικη και περιττή.

Μετά την υιοθέτηση από την γαλλική κυβέρνηση του άρθρου 49.3,  που προβλέπει την υιοθέτηση νόμου χωρίς ψηφοφορία του κοινοβουλίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν προτάσεις μομφής.

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε αμέσως την πρόθεση του Εθνικού Συναγερμού να καταθέσει πρόταση μομφής μετά τη δέσμευση της Ελιζαμπέτ Μπορν για την ευθύνη της κυβέρνησής της στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μια "πλήρη αποτυχία" για την επικεφαλής του κράτους, σύμφωνα με την ακροδεξιά ηγέτιδα.

«Αυτή η χρήση του 49.3 την τελευταία στιγμή είναι ένα απίστευτο δείγμα αδυναμίας. Πρέπει να φύγει», είπε για την Μπορν. 

Η Ματίλντ Πανό η επικεφαλής των βουλευτών της La France insoumise, προέβη σε παρόμοια ανακοίνωση, με την αιτιολογία ότι "δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για αυτό το κείμενο νόμου", βλέποντας μια "αυταρχική μετατόπιση" σε αυτή τη νέα προσφυγή της κυβέρνησης στο 49.3.

Ωστόσο, οι Συντηρητικοί έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα στηρίξουν τις προτάσεις δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. 

«Ανεξέλεγκτη οργή»

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ  δήλωσε στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξαπολύσει «ανεξέλεγκτη οργή» μετά από εβδομάδες κυλιόμενων απεργιών και διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την Figaro, πάνω από 1.500 νεαροί είχαν συγκεντρωθεί μετά από κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων για να αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης Μπορν και κατευθύνονταν προς το κοινοβούλιο. 

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να βγει το συνταξιοδοτικό σύστημα από το κόκκινο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η αποτυχία του να περάσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου δεν είναι μόνο ένα σοβαρό πλήγμα για τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters,  αλλά κινδυνεύει να καταστρέψει μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου για το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του, η οποία διαρκεί έως το 2027.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Ένταση στο γαλλικό κοινοβούλιο για το συνταξιοδοτικό - Η κυβέρνηση παρέκαμψε την ψηφοφορία (vid)