Τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα να «πατήσει παύση» στα σχέδιά του να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς ένας νέος γύρος διαδηλώσεων και απεργιών ξεκίνησε και οι αρχές ανέπτυξαν χιλιάδες αστυνομικούς.
Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μακρόν να αναγκάσει τους περισσότερους από αυτούς να εργαστούν δύο επιπλέον χρόνια μέχρι τα 64.
Αλλά η δημόσια απογοήτευση έχει εξελιχθεί σε ευρύτερο αντιμακρονικό συναίσθημα.
Υποχώρηση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.
Τέλος, η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.
Οι διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί από τότε που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις συντάξεις πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, φέρνοντας σκηνές χάους που θυμίζουν τις ταραχές των υποστηρικτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν ως προέδρου.
«Πολύ σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια τάξη»
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές έχουν δει μια τάση προς περισσότερη βία που στρέφεται κατά του κράτους και αναμένουν έναν "πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη" στις διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Λυών, η Νάντη και το Μπορντό.
Συνολικά 13.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, περισσότεροι από ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Νταρμανέν.
Οι αυτοκινητόδρομοι σε πολλές γαλλικές πόλεις είχαν αποκλειστεί το πρωί και οι απεργίες στους τομείς των μεταφορών, της αεροπορίας και της ενέργειας συνέχισαν να διαταράσσουν τμήματα των δημόσιων υποδομών.
Περίπου το 17% όλων των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία στερούνταν τουλάχιστον ένα προϊόν από το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε η γαλλική ένωση πετρελαιοειδών UFIP, επικαλούμενη στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας.
Η φοιτητική ένωση UNEF δήλωσε ότι οι είσοδοι σε περίπου 20 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Πολιτικών Επιστημών και τμημάτων της Σορβόννης στο Παρίσι, καθώς και ιδρυμάτων στη Λυών, τη Νίκαια και την Τουλούζη, ήταν επίσης αποκλεισμένες.
Ο Λωράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, του CFDT, κάλεσε τον Μακρόν να κάνει "μια χειρονομία κατευνασμού" για να ηρεμήσουν τα πράγματα.
"Είναι απαραίτητο να πατήσουμε παύση στο μέτρο", δήλωσε ο Μπερζέρ σε παρατηρήσεις που επαναλήφθηκαν από τον Φιλίπ Μαρτίνεζ του συνδικάτου CGT, καθώς και οι δύο ηγέτες πρότειναν ο Μακρόν να διορίσει μεσολαβητές στη σύγκρουση.
Ο Μπερζέρ δήλωσε ότι υπήρξαν κάποιες προσπάθειες συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των συνδικάτων και της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες - οι οποίες απέτυχαν.
Ο Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να υλοποιήσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στις δύο προεκλογικές του εκστρατείες, λέει ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα οικονομικά της χώρας σε ισορροπία. Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό.
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία προετοιμάζεται για περισσότερες διαμαρτυρίες.
Ο Λωράν Νουνέζ, επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι με πρόθεση για βία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και η αστυνομία έπρεπε να είναι έτοιμη.
«Μιλάμε για άτομα που συχνά παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών ... και είμαστε σε μεγάλη επαγρύπνηση για την παρουσία τους», δήλωσε ο Νουνέζ.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Δέκατη μέρα κινητοποιήσεων - Προειδοποιήσεις για «σοβαρό κίνδυνο βίας»