Γαλλία: Ανέστειλαν τις συζητήσεις για αριστερή συμμαχία εν όψει βουλευτικών οι Σοσιαλιστές

Γαλλία: Ανέστειλαν τις συζητήσεις για αριστερή συμμαχία εν όψει βουλευτικών οι Σοσιαλιστές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας ανέστειλε την Παρασκευή τις συνομιλίες που αποσκοπούν στην ένωση κεντροαριστερών και πιο ακροαριστερών κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, εξέλιξη που δείχνει τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η αριστερά στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει μια πολιτική συγκατοίκηση με το  νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν θα χρειαστεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Στις πρόσφατες γαλλικές βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του προέδρου εξασφάλιζε πάντα την πλειοψηφία.

Όμως, τα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς ελπίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν αρκετούς βουλευτές ώστε τα πράγματα να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, ακόμα κι αν κάποιες πρώιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Ο σκληροπυρηνικός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 10 Απριλίου με σχεδόν 22% των ψήφων, επιδιώκει να ενώσει την κατακερματισμένη αριστερά, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων, κάτω από την υποψηφιότητα του.  Αλλά οι Σοσιαλιστές, που κάποτε κυβερνούσαν τη Γαλλία και τώρα μάχονται για την επιβίωση τους αφού συγκέντρωσαν λιγότερο από 2% στις 10 Απριλίου, είπαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν το κόμμα του France Insoumise  τους αντιμετωπίσει καλύτερα στις διαπραγματεύσεις.

«Επιθυμούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ όλων των αριστερών κομμάτων και των οικολόγων», δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ σε μήνυμα προς τα μέλη του κόμματος. «Αλλά για να το καταφέρουμε, θα χρειαστεί κοινή λογική. Πρέπει να ξεφύγουμε από κάθε ηγεμονική λογική και να αποδεχτούμε τον πλουραλισμό. Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία εγγύηση για αυτό», πρόσθεσε ο Φορ.

Ορισμένες από τις πολιτικές του Μελανσόν, ιδιαίτερα η αντίθεσή του στη συμμετοχή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και η κριτική του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δύσκολα αποδεκτές από το φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa Backbone-Consulting για την εφημερίδα Le Figarο έδειξε ότι το  86% των Γάλλων ψηφοφόρων που υποστηρίζουν κόμματα της Αριστεράς τάσσεται υπέρ της συνεργασίας τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. 

Εάν το κεντρώο κόμμα του Μακρόν La Republique en Marche (LaRem) δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 19 Ιουνίου, δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να ορίσει έναν πρωθυπουργό από άλλο κόμμα. Αυτό θα εγκαινίαζε μια παραδοσιακά τεταμένη περίοδο «συγκατοίκησης» κατά την οποία οι προεδρικές εξουσίες περιορίζονται σοβαρά.