Στο Κίεβο θα βρεθεί την Τετάρτη (28/05) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν για διήμερη επίσκεψη, αφού προηγουμένως είχε συνομιλίες στη Μόσχα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Φιντάν συναντήθηκε στη Μόσχα τη Δευτέρα και την Τρίτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.
Στο Κίεβο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ, τον υπουργό Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα και τον υπουργό Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή στις συνομιλίες με τη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στο Κίεβο, ο Φιντάν θα επαναλάβει την πρόταση για τη διεξαγωγή στην Τουρκία των ουκρανορωσικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Θα επισημάνει τις όλο και σοβαρότερες αρνητικές συνέπειες του πολέμου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου δια της διπλωματικής οδού «για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης».
Ο Φιντάν θα συζητήσει επίσης θέματα διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της ασφάλειας και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Η Ρωσία τελεί υπό πίεση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες έπειτα από τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών από τον Μάρτιο του 2022 που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Ρωσικές πηγές έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει διατηρήσει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές μπορεί να είναι ο τόπος διεξαγωγής των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών