Οι βελγικές αρχές ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας των κεντροδεξιών Ιταλών ευρωβουλευτών Τζούζι Πρίντσι και Φούλβιο Μαρτουτσιέλο σε σχέση με έρευνα για σκάνδαλο που συνδέεται με κινεζική εταιρεία σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Politico, τα συγκεκριμένα αιτήματα έρχονται έπειτα από εκείνα για τον Μαλτέζο σοσιαλιστή Ντάνιελ Ατάρντ, τον Βούλγαρο φιλελεύθερο Νίκολα Μίντσεφ και τον Σαλβατόρε ΝτιΜέο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι νωρίτερα μες στην εβδομάδα τόνισαν πως είναι αθώοι και δήλωσαν πως θα συνεργαστούν με τις βελγικές αρχές.
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τα πέντε ονόματα κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι βελγικές αρχές εξετάζουν ένα σύστημα που προφανώς χρησιμοποιήθηκε από λομπίστες της εν λόγω κινεζικής εταιρείας για να προωθήσουν τη θέση της εταιρείας στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Ερευνούν αν υπήρξε αμοιβή για την ανάληψη πολιτικών θέσεων, υπερβολικά δώρα, πληρωμένα ταξίδια και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις. Οποιοδήποτε παράπτωμα θα πρέπει να έλαβε χώρα από το 2021 έως το τέλος του 2024.
Το όνομα του Μαρτουτσιέλο ανέκυψε σε προηγούμενες αναφορές επειδή ο βοηθός του συνελήφθη στην Ιταλία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας.
Ένα αίτημα για άρση της ασυλίας ενός βουλευτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει παράπτωμα, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορεί η αστυνομία να τον καλέσει για επίσημες ανακρίσεις και να τον ερευνήσει.