Φωτογραφία αρχείου
Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση κατά αμερικανικού αντιτορπιλικού και εμπορικών πλοίων
Petty Officer 3rd Class Bill Dodge/U.S. Navy via AP
Petty Officer 3rd Class Bill Dodge/U.S. Navy via AP
Φωτογραφία αρχείου

Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση κατά αμερικανικού αντιτορπιλικού και εμπορικών πλοίων

Αμερικανικό πολεμικό και εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εκτιμώντας ότι «πιθανώς πρόκειται για μια μεγάλη κλιμάκωση» σε μια σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις στο USS Carney και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παράσχουμε πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν δύο ισραηλινά εμπορικά πλοία με οπλισμένο drone και με πύραυλο. Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Χούθι δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση εναντίον δύο πλοίων στο Στενό του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ», μια στρατηγική θαλάσσια οδός που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του 'Αντεν, στοχεύοντας το πρώτο με «πύραυλο και το δεύτερο πλοίο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα δύο πλοία, το Unity Explorer και το Number Nine, στοχοθετήθηκαν αφότου απέρριψαν τις προειδοποιήσεις από τη ναυτική δύναμη της οργάνωσης.

Ο βρετανικός στρατός νωρίτερα ανακοίνωσε ότι υπήρξε ύποπτη επίθεση με drone και εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Πεντάγωνο δεν προσδιόρισε τους επιτιθέμενους. Ωστόσο, οι ισλαμιστές Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και drones και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ.

Διαβάστε Περισσότερα