Επίσκεψη Λάιτσακ στο Βελιγράδι - Στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο
AP
AP
Σερβία - Κόσοβο - ΕΕ

Επίσκεψη Λάιτσακ στο Βελιγράδι - Στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ ξεκίνησε τις επαφές του στο Βελιγράδι με την σερβική πολιτική με στόχο την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο.

Ο κ. Λάιτσακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον οποίο - όπως ανακοινώθηκε- θα έχει ακόμη μία συνάντηση το βράδυ ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ κατά την διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο Βελιγράδι θα συναντηθεί επίσης και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά το πέρας της σημερινής, πρώτης συνάντησης έγραψε στο Instagram ότι «η συνομιλία με τον Λάιτσακ ήταν δύσκολη αλλά ουσιαστική». Στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι «ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε ως προϋπόθεση για τη εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο καθώς και την προστασία και ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού». 

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ την περασμένη Παρασκευή 10 Μαρτίου, επισκέφτηκε την Πρίστινα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μίροσλαβ Λάιτσακ του παρουσίασε διάφορες εκδοχές για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων οι οποίες εξετάζονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Σημειώνεται ότι ο Κούρτι αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία για του σερβικούς δήμους που επετεύχθη το 2013 υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα.

Η περιοδεία του Μίροσλαβ στην Πρίστινα και το Βελιγράδι έχει στόχο να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση του Ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέμπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην συνάντηση αυτή θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας το οποίο επίσημα παρουσιάστηκε από την ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου και αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές.