Εκλογές στην Τουρκία: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Δύο 24ωρα απομένουν από τις δεύτερες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και οι δυο υποψήφιοι διεκδικητές Ταγίπ Εντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες, αποκαλώντας ο πρώτος τον δεύτερο «συνεργάτη των τρομοκρατών», με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να του ανταπαντάει ότι είναι «ψεύτης και συκοφάντης» αλλά και ότι είναι αυτός ο πραγματικός «συνεργάτης και προστάτης των τρομοκρατών».

Η πολιτική ένταση κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο και από τις σημερινές εξελίξεις με τις δυο απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στον Κιλιτσντάρογλου: η μια από την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΒΤΚ) που δεν επιτρέπει την αποστολή προεκλογικών SMS του και η άλλη από δυο περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε Προύσα και Αττάλεια που δεν επιτρέπουν να μεταδοθεί το Σάββατο μια συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι.

Μιλώντας σήμερα σε προεκλογική συγκέντρωση ο Ερντογάν κατήγγειλε τον πολιτικό αντίπαλό του, ως συνεργάτη των Κούρδων αποσχιστών, λίγες ημέρες αφότου τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τους Κούρδους στην Τουρκία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση.

Ο ισχυρισμός του προέδρου της Τουρκίας προκάλεσε την μήνιν του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter επιτέθηκε κατά του Ερντογάν λέγοντας:

«Είπες ότι υπάρχουν κασέτες από τη συνάντησή μου με τους τρομοκράτες στην Καντίλ. Έι Ερντογάν, τι είδους μουσουλμάνος είσαι! Εάν έχεις μια πραγματική κασέτα μιας τέτοιας συνάντησης, η οποία δεν είναι κατασκευασμένη ή μοντάζ, δημοσιοποίησέ τη. Αλλά δεν μπορείς. Είσαι μεγάλος ψεύτης, ένας συκοφάντης. Οι συκοφαντίες και τα ψέματά σου δεν σταματούν. Φτάνει πια».

Είναι τέτοια η ένταση των κατηγοριών που ο επικεφαλής του συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης ορκίστηκε στον Αλλάχ ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τρομοκράτες, και κατηγόρησε τον Ερντογάν για εκστρατεία ψεύδους που δεν αρμόζει σε έναν καλό μουσουλμάνο και τον κάλεσε να συμπεριφερθεί σαν άνθρωπος και να σταματήσει τα «κατάφωρα εγκλήματα»

«Αρκετά με αυτές τις συκοφαντίες. Είπα ότι αναζητώ καταφύγιο στο Θεό. Οι συκοφαντίες και τα ψέματά σας δεν θα σταματήσουν. Είσαι συκοφάντης, πνιγμένος στην αμαρτία και τη βρωμιά. Αρκετά πια», συνέχισε την επίθεσή του σε άλλη ανάρτησή του.

Απαγορεύτηκαν τα προεκλογικά SMS στον Κιλιτσντάρογλου 

Το απόγευμα της Παρασκευής η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΒΤΚ) που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να προωθούν προεκλογικά μηνύματα SMS του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυτό μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία και αναφέρουν ότι αν δεν συμμορφωθούν στην απόφαση οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απειλούνται με πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η ειδοποίηση έχει ήδη σταλεί προς τους παρόχους με την υπογραφή του προέδρου της εν λόγω Αρχής που εποπτεύει τα ψηφιακά μέσα επικαλούμενη απόφασης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της 15ης Μαρτίου 2023, βάσει της οποίας: «Απαγορεύεται η προπαγάνδα με αποστολή οπτικών, ακουστικών ή γραπτών μηνυμάτων σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις πολιτών, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα».

Ζητήθηκε από τους φορείς εκμετάλλευσης GSM να συμμορφωθούν αυστηρά με τη νομοθεσία και ειπώθηκε: «Εάν διαπιστωθεί ότι η εταιρεία σας έχει στείλει SMS ή πραγματοποίησε μια κλήση αντίθετη με τη σχετική νομοθεσία, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της άδειας, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου BaBaLa TV, στην οποία παρευρέθηκε ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απαγορεύτηκε να μεταδοθεί το Σάββατο σε Προύσα και Αττάλεια, από τα περιφερειακά εκλογικά συμβούλια, μετά από αίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP.

 «Η προβολή του AKP που θα διεξαχθεί αύριο 27 Μαΐου στην πλατεία της πόλης «έχει μόνο τον χαρακτήρα της συκοφαντικής δυσφήμισης», ανέφερε το AKP και ζήτησε να μην μεταδοθεί, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την Περιφερειακή Εκλογική Επιτροπή στην Προύσα.

Οι παραπάνω απαγορεύσεις εξόργισαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του, που ανάρτησε  στο Twitter, είπε: «Συνεχείς συκοφαντίες, ψέματα, συνωμοσίες, παραξενιές στις κάλπες, προσπάθειες απαγόρευσης παρατηρητών, μια τρομερή καμπάνια ψεμάτων για το Babala TV, βίντεο μοντάζ, απαγορεύσεις στις οθόνες των κινητών μας... Δεν μπορώ να στείλω γραπτό μήνυμα σε δημοσιογράφους για να ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με εμποδίζουν να στέλνω μηνύματα σε δημοσιογράφους. Είμαι σε πλήρη συσκότιση.

Ρωτώ τον Ερντογάν: Να μην μπω στις εκλογές; Αυτό θέλεις; Δεν υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία. Αυτός ο δειλός είναι δειλός. Η χώρα φεύγει εξαιτίας ενός δειλού. Η επιλογή γίνεται αδύνατη. Τι θέλεις από αυτή τη χώρα άνανδρε;».

Μάλιστα κάνει tweet λέγοντας: «Αν ο Ερντογάν έχει τυραννία και απαγορεύσεις, εγώ έχω τους ανθρώπους μου, τη συνείδηση των οποίων εμπιστεύομαι. Είτε σας αρέσω είτε όχι, αλλά μεταδώστε, δείξτε και πείτε αυτό το βίντεο σε όλους. Θα δώσω πίσω τα δικαιώματα όσων δεν μπορούν να πάρουν τα δικαιώματά τους και όποιος θυματοποιείται σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα από την αιτία».

Αργότερα, μιλώντας στο κανάλι FOX κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι μπλόκαραν τα sms του προεκλογικού επιτελείου του.

Ο Κιλιτσντάρογλου ήθελε κυρίως να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι θα μιλούσε ζωντανά απόψε το βράδυ στο ιδιωτικό κανάλι Fox.

«Μπλόκαραν τα sms επειδή φοβούνται», είπε με την έναρξη του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε «από την Αρχή Ελέγχου της τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (BTS) κατ’ εντολή του Ερντογάν».

«Προσπαθούν με κάθε μέσο να παραμείνουν στην εξουσία», συνέχισε, καλώντας «όλους τους εργαζόμενους να ψηφίσουν για τα δικαιώματά τους» την Κυριακή. «Αν σκέφτεστε ότι θα περιμένετε άλλα δέκα χρόνια, μην έρθετε να παραπονεθείτε», πρόσθεσε.

Δημοσκοπήσεις και τουρκική λίρα

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης προεξοφλούν νίκη του Τούρκου προέδρου, όπως δήλωσε στο MEGA ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Χακάν Μπαϊρακτσί. «Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που κάναμε μέχρι τώρα, μπορώ να σας πω ότι θα νικήσει και πάλι ο Ερντογάν αλλά με ποσοστό από 52,5 έως 54 %», είπε.

Τα σενάρια επανεκλογής του Ερντογάν προκάλεσαν νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας. Το δολάριο έφτασε τις 20,1 λίρες και το ευρώ τις 21,45 λίρες.

«Οι επενδυτές αναμένουν ισχυρότερες πιέσεις στη λίρα το επόμενο διάστημα επειδή οι οικονομικές προτάσεις που έχουν εξαγγείλει οι δύο υποψήφιοι περιέχουν πολλές προκλήσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας», είπε ο οικονομικός αναλυτής, Ενβέρ Ερκάν.

Ο Ερντογάν προβάλει τα επιτεύγματα των 21 ετών του στην ηγεσία της χώρας και υπόσχεται καλύτερες μέρες στο τελευταίο προεκλογικό σποτ.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Κάθε εθνικιστική ψήφος μετράει

Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία: Τι διακυβεύεται στο δεύτερο γύρο;

Τουρκία: Αγωγή κατά του Ερντογάν υπέβαλε ο Κιλιτσντάρογλου για το βίντεο που τον συνδέει με το PKK