Το 2023, η ΕΕ σκοπεύει να διαθέσει 158 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.
Αύξηση της χρηματοδότησης για εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Shutterstock
Shutterstock
ΕΕ - UNICEF

Αύξηση της χρηματοδότησης για εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Το 2023, η ΕΕ σκοπεύει να διαθέσει 158 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.

Τα αυξανόμενα επίπεδα εκτοπισμού και οι παρατεταμένες συγκρούσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα παιδιά και τους νέους παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι περίπου 222 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σχολικής ηλικίας να έχουν ανάγκη για εκπαίδευση. Από αυτά τα νέα παιδιά τα 78 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNICEF ζητούν ενισχυμένη συλλογική δέσμευση και αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για να βοηθηθούν τα παιδιά που έχουν εμπλακεί σε εύθραυστα ανθρωπιστικά περιβάλλοντα να παραμείνουν στη μάθηση ή να επιστρέψουν σε αυτήν.

Η έκκληση διατυπώθηκε στη Διάσκεψη για την Εκπαίδευση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ.

Η ΕΕ διαθέτει το 10 % του αρχικού της προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο ποσοστό 10 % του αρχικού προϋπολογισμού αναπτυξιακής βοήθειας διατίθεται για την εκπαίδευση. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια στέρεη βάση που θα επιτρέψει στα παιδιά να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Την περίοδο 2015-2022, η ΕΕ διέθεσε 970 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ωφελώντας πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά και νέους.

Πρωταρχικός στόχος τα 158 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ στοχεύει να διαθέσει 158 εκατ. ευρώ για έργα εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως το 2023.

Παρά τα τεράστια οφέλη για τα παιδιά, τις κοινωνίες και ολόκληρες χώρες, η εκπαίδευση είναι συχνά η πρώτη υπηρεσία που αναστέλλεται και η τελευταία που αποκαθίσταται κατά τη διάρκεια κρίσεων. Κατά μέσο όρο, ο τομέας της εκπαίδευσης λαμβάνει λιγότερο από το 3% της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ΕΕ αφιερώνει το 10% του αρχικού προϋπολογισμού της για την ανθρωπιστική βοήθεια στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο ισχύει και για την αναπτυξιακή βοήθεια: με το 10% του αρχικού της προϋπολογισμού να διατίθεται στην εκπαίδευση, στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια σταθερή βάση που θα επιτρέψει στα παιδιά να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση και υποστήριξη αυτού του δικαιώματος. Χρηματοδοτεί πλέον έργα εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για πάνω από 10 χρόνια στα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία «Παιδιά Ειρήνης» από τα κεφάλαια που εισπράχθηκαν από το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2012.

Μαζί με την UNICEF βοηθά τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση σε αδιάλειπτη εκπαίδευση, ιδίως τα κορίτσια, τα παιδιά με αναπηρίες, τα εσωτερικά εκτοπισμένα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.