Διεθνές Δικαστήριο: Το Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει ελεύθερη διακίνηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Shutterstock
Shutterstock

Διεθνές Δικαστήριο: Το Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει ελεύθερη διακίνηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τέλος στον αποκλεισμό ενός οδικού άξονα ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών να βάλει το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να ανοίξει το διάδρομο του Λατσίν, από τον οποίο εφοδιάζεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για τον θύλακα που διεκδικείται από την Αρμενία και αποτέλεσε αφορμή πολλών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν «πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν και από τις δύο κατευθύνσεις» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζόαν Ντόναχιου.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου είχαν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας την παρέμβασή του. Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση» μέσω του αποκλεισμού του αυτονομιστικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Reuters αναφέρει ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου, Αζέροι που δηλώνουν ότι είναι οικολόγοι ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά των παράνομων ορυχείων έχουν αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν, έναν άξονα που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Λόγω του αποκλεισμού παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα σε αυτήν την ορεινή περιοχή όπου ζουν περίπου 120.000 άνθρωποι. «Επείγει» να τερματιστεί ο αποκλεισμός, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτη ζημία», πρόσθεσε η δικαστής.

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν που ζητούσε να διατάξει την Αρμενία να μην τοποθετεί νάρκες κατά προσωπικού στη διαφιλονικούμενη περιοχή. «Το δικαστήριο συμπεραίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να επιβληθούν ασφαλιστικά μέτρα» ανέφερε η Ντόναχιου.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι η Αρμενία έχει τοποθετήσει 2.700 νάρκες μετά την ειρηνευτική συμφωνία με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2020 στην περιοχή.

Οι δύο χώρες ζητούσαν από το Διεθνές Δικαστήριο να επιβάλει προσωρινά μέτρα προτού να αποφασίσει επί της ουσίας για τη μεταξύ τους διαφορά, η οποία βασίζεται σε κατηγορίες περί παραβίασης μιας διεθνούς σύμβασης για την κατάργηση των διακρίσεων. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΔΔ μπορεί να περάσουν χρόνια.