Δίκη Ασάνζ: Έκδοση στις ΗΠΑ ή «πράσινο φως» σε νέα έφεση
AP Photo/Kin Cheung
AP Photo/Kin Cheung

Δίκη Ασάνζ: Έκδοση στις ΗΠΑ ή «πράσινο φως» σε νέα έφεση

Δύο δικαστές στο Λονδίνο κλήθηκαν τη Δευτέρα να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στον ιδρυτή του WiliLeaks να προσφύγει εκ νέου κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, με τους δικηγόρους του Τζούλιαν Ασάνζ να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν «ανεπαρκείς» διαβεβαιώσεις σχετικά με την προστασία του εντολέας του, εάν αυτός τελικά εκδοθεί.

Ο δικηγόρος Έντουαρντ Φιτζέραλντ δήλωσε ότι οι εισαγγελείς απέτυχαν να εγγυηθούν ότι ο Αυστραλός δημοσιογράφος, που διώκεται για τη δημοσίευση, το 2010, χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, θα μπορούσε να επικαλεστεί την προστασία του Τύπου βάση της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος (First Amendment).

Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών

«Το πραγματικό ζήτημα είναι αν έχει παρασχεθεί επαρκής διαβεβαίωση για την άρση του πραγματικού κινδύνου που εντοπίστηκε από το δικαστήριο», δήλωσε ο Φιτζέραλντ. «Υποστηρίζεται ότι δεν έχει δοθεί καμία επαρκής διαβεβαίωση».

Αν απορριφθεί η προσφυγή του 52χρονου Αυστραλού στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, κινδυνεύει να βρεθεί μέσα σε 24 ώρες σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ, έπειτα από πέντε χρόνια δικαστικής μάχης. Εάν γίνει δεκτή, θα του δώσει άλλη μια ευκαιρία να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του.

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί τη βαρύτητα που θα δώσουν οι δικαστές στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι τα δικαιώματα του Ασάνζ δεν θα καταπατηθούν εάν εκδοθεί για να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Στον Ασάνζ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 17 υποθέσεις κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού περιεχομένου. Έπειτα από πολλές δικαστικές περιπέτειες, στα τέλη Μαρτίου δύο δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ νέες διαβεβαιώσεις για τη μεταχείριση που θα επιφυλάξει η Ουάσινγκτον στον Ασάνζ, προτού αποφανθούν αν θα εγκρίνουν το αίτημά του να ασκήσει νέα έφεση κατά της έκδοσής του.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν υποστηρίξει ότι πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που αποκάλυψε τα λάθη του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η εκδοσή του στις ΗΠΑ, είπαν, θα τον εξέθετε σε δίωξη με πολιτικά κίνητρα.

Η αμερικανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει ότι οι ενέργειες του Ασάνζ ξεπέρασαν κατά πολύ αυτές ενός δημοσιογράφου που συλλέγει πληροφορίες, κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να συλλέξει, να κλέψει και να δημοσιεύσει αδιακρίτως απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να επιδιώξει να επικαλεστεί το Πρώτη Τροπολογία, αλλά εναπόκειται σε δικαστή να αποφασίσει αν μπορεί να το κάνει.

Η νομική του ομάδα είναι έτοιμη να ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να μεταφερθεί πριν το δικαστήριο αυτό μπορέσει να σταματήσει την έκδοσή του.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει ένα αίτημα της Αυστραλίας να αποσύρει την υπόθεση και να αφήσει τον Ασάνζ να επιστρέψει στη χώρα του.

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters