Δεν είναι ούριος ο άνεμος των δημοσκοπήσεων για τον Τζο Μπάιντεν
AP Photo/Evan Vucci, File
AP Photo/Evan Vucci, File

Δεν είναι ούριος ο άνεμος των δημοσκοπήσεων για τον Τζο Μπάιντεν

Η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν για την κατάκτηση δεύτερης προεδρικής θητείας αρχίζει με μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όμως θα πρέπει να παλέψει σκληρά απέναντι σε μία φθίνουσα δημοτικότητα και μία ευρέως διαδεδομένη άποψη στο σύνολο των ψηφοφόρων ότι η επανεκλογή του θα ήταν περισσότερο αρνητική παρά θετική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN.

Μόλις το ένα τρίτο των Αμερικανών (33%) δηλώνει ότι μία νίκη Μπάιντεν το 2024 θα ήταν ένα βήμα μπροστά ή ένας θρίαμβος για τη χώρα. Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπιστώνει μείωση των ευνοϊκών απόψεων για τον Μπάιντεν τους τελευταίους έξι μήνες, από ποσοστό 42% το Δεκέμβριο σε 35% σήμερα. Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η δημοτικότητα Μπάιντεν κυμαίνεται στο 40%, από τα χαμηλότερα μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ σε αυτό το στάδιο της πρώτης προεδρικής θητείας.

Στη «δεξαμενή» του προοδευτικού χώρου, το 60% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων και όσων πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς αναφέρει ότι υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα, το 20% ευνοεί τον Ρόμπερτ Φ.Κένεντι Τζούνιορ, και το 8% υποστηρίζει τη συγγραφέα Μαριάν Ουίλιαμσον. Ποσοστό της τάξεως 8% λέει ότι θα υποστήριζε «κάποιον άλλο» υποψήφιο.

Οι κύριοι υποστηρικτές του Μπάιντεν είναι σε μεγάλο βαθμό αποφασισμένοι: Το 58% δηλώνει ότι σίγουρα θα τον υποστήριζε και το 42% λέει ότι θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη. Αντίθετα, όσοι εκ των ερωτηθέντων υποστηρίζουν άλλους υποψηφίους δείχνουν να αμφιταλαντεύονται, με ποσοστό μόλις 19% σε αυτήν την ομάδα να λέει ότι σίγουρα θα υποστηρίξει τον υποψήφιο πρώτης επιλογής τους και το 81% να λέει ότι θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη.

Η δημοσκόπηση του CNN καταδεικνύει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κέρδιζε πιθανότατα την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων που ευθυγραμμίζονται με τους Δημοκρατικούς το 2024. Μόλις το 14% αυτής της ομάδας δηλώνει ότι δεν θα τον στήριζε στις προκριματικές εκλογές. Και μόνο το 7% λέει ότι σίγουρα δεν θα τον υποστήριζε στη μάχη του Νοεμβρίου του 2024 εφόσον έχει κερδίσει το χρίσμα.

Τα αδύναμα σημεία του Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα επικεντρώνονται μεταξύ των ανεξάρτητων που κλίνουν στους Δημοκρατικούς (40% υποστηρίζει τον Μπάιντεν για το χρίσμα, σε σύγκριση με το 67% μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί) και στους νεότερους ψηφοφόρους (49% των ερωτηθέντων κάτω των 45 ετών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Μπάιντεν σε σύγκριση με 68% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω).

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι με δημοκρατική τάση πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, με το 55% να λέει ότι είναι εξαιρετικά ή πολύ πιθανό ο Μπάιντεν να κερδίσει το χρίσμα, το 28% ότι είναι κάπως πιθανό, το 11% όχι πολύ πιθανό και μόλις 5% ότι δεν είναι καθόλου πιθανό.

Το να πείσει όμως το σύνολο των ψηφοφόρων ότι του αξίζει μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τον Τζο Μπάιντεν.

Τα δύο τρίτα (66%) όλων των Αμερικανών εκτιμούν ότι μια νίκη Μπάιντεν θα ήταν είτε οπισθοδρόμηση, είτε καταστροφή για τη χώρα. Ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τα πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα (43% λέει ότι μια νίκη Τραμπ θα ήταν θρίαμβος ή ένα βήμα προς τα εμπρός, το 56% καταστροφή ή οπισθοδρόμηση), αν και αμφότεροι συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι μία νίκη τους θα συνιστούσε καταστροφή (το 44% το λέει για τον Τραμπ, ενώ το 41% λέει το ίδιο για τον Μπάιντεν). Και μεταξύ των ανεξάρτητων, ποσοστό 45% θεωρεί ότι μια νίκη Τραμπ θα ήταν καταστροφική, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μπάιντεν να κυμαίνεται στο 35%.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι ένα πλεονέκτημα που είχε ο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στην πρώτη τους αναμέτρηση το 2020 μπορεί να έχει εξατμιστεί. Στο σύνολο των Αμερικανών, το 35% δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τον Μπάιντεν και το 57% αρνητική, ποσοστά σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά που συγκεντρώνει ο Τραμπ. Οι θετικές απόψεις για τον Μπάιντεν ήταν στο 42% μόλις τον Δεκέμβριο, και μεταξύ των ανεξάρτητων εκείνη την περίοδο, η δημοτικότητά του μειώθηκε από 35% σε 26%.

Οι απόψεις για τον Μπάιντεν είναι πολύ πιο αρνητικές από ότι για τους τρεις πρώην Δημοκρατικούς προέδρους που βρίσκονται εν ζωή. Ο Μπαράκ Ομπάμα «κυριαρχεί» με το το 57% των ερωτηθέντων να εκφράζει θετική άποψη, και το 35% αρνητική. Οι εντυπώσεις που έχει αφήσει ο 98χρονος σήμερα Τζίμι Κάρτερ είναι σε ποσοστό 43% ευνοϊκές, 21% δυσμενείς, ενώ ποσοστό 36% δεν είναι βέβαιο ή δεν δύναται να τον αξιολογήσει. Διχασμένοι εμφανίζονται οι Αμερικανό για τον Μπιλ Κλίντον, με το 41% να εκφράζει θετική άποψη και το 42% αρνητική.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί ο ΝτεΣάντις να «πάρει» το χρίσμα από τον Τραμπ;

ΗΠΑ: Στο 40% η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν για οικονομία και μεταναστευτικό

«Επιστροφή στο μέλλον» με Μπάιντεν εναντίον Τραμπ το 2024;