Δεν αποκλείουν καθολικό lockdown και στη Γερμανία - Γενικό «λουκέτο» στην Αυστρία από Δευτέρα

Δεν αποκλείουν καθολικό lockdown και στη Γερμανία - Γενικό «λουκέτο» στην Αυστρία από Δευτέρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown άφησε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας κάνοντας λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα η απόφαση του αυστριακού καγκελάριου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για επιβολή καθολικού λοκντάουν από τη Δευτέρα μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων καθώς και για υποχρεωτικό εμβολιασμό για το γενικό πληθυσμό από την 1η Φεβρουαρίου. 

Την κατάσταση συναγερμού στη Γερμανία επιβάλλει η ταχύτατη επέλαση της πανδημίας, που έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να φτάνει πλέον τα 500, με πολλά νοσοκομεία να βρίσκονται σε οριακό σημείο και να υποχρεώνονται σε μεταφορές ασθενών Covid σε άλλα. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αυστρία, που ανακοίνωσε καθολικό λουκέτο έως και είκοσι μέρες καθώς ο αντίστοιχος δείκτης για 100.000 κατοίκους φτάνει το τελευταίο επταήμερο στα 989 κρούσματα.

«Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο πριν από λίγο ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. 

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία βρίσκεται στο «και δέκα». Ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι' αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα "lockdown για ανεμβολίαστους"».

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων».

Αναφέρθηκε δε στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.

Μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ο οποίος περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Ο κ. Βίλερ δήλωσε ότι «οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι πλέον απαράδεκτα υψηλοί» και συνέκρινε την κατάσταση με ένα τάνκερ το οποίο πλησιάζει στον τοίχο του λιμανιού. «Αν το στρέψουμε τώρα στην αντίθετη κατεύθυνση με όλη μας τη δύναμη, τότε θα συνεχίσει ίσως να κινείται για λίγο και μπορεί να χτυπήσει και πλευρικά στο λιμάνι. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα συγκρουστεί μετωπικά με τον τοίχο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ και εξήγησε ότι σε πολλές περιοχές δεν είναι πλέον εγγυημένη η ιατρική περίθαλψη.

Πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού και οι κανόνες για πρόσβαση σε υπηρεσίες και χώρους μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες δεν επαρκούν πλέον. Χρειάζεται μια εκτεταμένη μείωση των επαφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού», ζητώντας από όποιον μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στις μικρότερες εκδηλώσεις και να κλείσουν τα «hotspots», δηλαδή τα μπαρ και τα κλαμπ.

Επιπλέον, σημείωσε, πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή των κανόνων.

Διαβάστε ακόμα: 

Η Βαυαρία ακυρώνει τα χριστουγεννιάτικα παζάρια - Τοπικά lockdown ενόψει γιορτών

Καθολικό lockdown στην Αυστρία - Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από 1η Φεβρουαρίου