Βρετανία: Στήριξη στα οικονομικά σχέδια της Τρας από τον υπουργό Εμπορίου
AP
AP

Βρετανία: Στήριξη στα οικονομικά σχέδια της Τρας από τον υπουργό Εμπορίου

Στήριξη στα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης της Βρετανίας παρείχε ο υπουργός Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς, δηλώνοντας πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας και ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτέγκ είναι «αποφασισμένοι και αποφασιστικοί» να υλοποιήσουν τα οικονομικά τους σχέδια που έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό πακέτο, ο Χαντς είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να ακούσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού από τον Κουαρτέγκ.

Ο υπουργός Εμπορίου κάλεσε το Συντηρητικό Κόμμα να ενωθεί όταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης περί σχεδίων αντικατάστασης της Τρας. «Η Λιζ Τρας είναι η πρωθυπουργός μας, έχει την εμπιστοσύνη μου», είπε στο Sky News.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη όλων των Συντηρητικών βουλευτών, ολόκληρου του Συντηρητικού Κόμματος και αξίζει πραγματικά την εμπιστοσύνη της χώρας σε τέτοιες δύσκολες οικονομικές στιγμές».

Τα σχόλια του Χαντς έγιναν με αφορμή την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο, μια ημέρα νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, μετά από ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον.

Ο Κουάρτενγκ «είναι στον δρόμο της επιστροφής», επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στο AFP, σημειώνοντας ότι έπειτα από «εποικοδομητικές συναντήσεις» που είχε στην Ουάσινγκτον θα «συνεχίσει την εργασία πάνω στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού», η παρουσίαση του οποίου προβλέπεται για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έμεινε δύο ημέρες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με αφορμή τις φθινοπωρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20.

«Δεν είναι σπάνιο» ένας υπουργός «να επιστρέφει μια μέρα νωρίτερα από μια διεθνή επίσκεψη», διαβεβαίωσε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς, διευκρινίζοντας ότι οι βασικές σύνοδοι, στις οποίες θα μετείχε ο Κουάρτενγκ, ολοκληρώθηκαν.

Ωστόσο η επιστροφή αυτή νωρίτερα από το προβλεπόμενο τροφοδοτεί τις εικασίες στη Βρετανία ότι επίκειται αναστροφή στο πολύ αμφιλεγόμενο θέμα του «μίνι προϋπολογισμού» που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός σχεδιασμός της Βρετανίδας πρωθυπουργού, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά κρατικών ομολόγων, με κάποιους επενδυτές και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να της ζητούν να αντιστρέψει το σχέδιο για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων ύψους 43 δισεκ. λιρών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις μόλις στο 19%.

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξαν δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης τα οποία ανέφεραν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας επανεξετάζει τα σχέδιά της για μείωση φόρων σε αντίθεση με τις δηλώσεις του γραφείου της, ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές.