Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ μετανάστευσης προς το Η.Β. - «Πολύ υψηλοί αριθμοί» λέει ο Σούνακ
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ μετανάστευσης προς το Η.Β. - «Πολύ υψηλοί αριθμοί» λέει ο Σούνακ

Η ετήσια καθαρή μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε το 2022 στο επίπεδο ρεκόρ των 606.000, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. Γεγονός που αύξησε την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μειώσει τους αριθμούς.

Ο Σουνάκ χαρακτήρισε τον αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από αλλού «πολύ υψηλό».

Συγκεκριμένα, δήλωσε στο ITV News: «Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, είναι τόσο απλό. Και θέλω να τους μειώσω».

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) η αύξηση προήλθε από:

  • υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 
  • πρόσφυγες στο πλαίσιο των προγραμμάτων βίζας της βρετανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία και
  • ανθρώπους που μεταναστεύουν για εργασία και εκπαίδευση.

Τα υψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης κυριαρχούν εδώ και καιρό στον πολιτικό διάλογο της Βρετανίας και το θέμα ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Για περισσότερο από μια δεκαετία οι διαδοχικές κυβερνήσεις υπό την ηγεσία των Συντηρητικών υποσχέθηκαν να μειώσουν τη μετανάστευση - κάποτε είχαν ως στόχο έναν καθαρό αριθμό κάτω των 100.000 ατόμων.

Αλλά τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022 ήρθαν στη Βρετανία καθαρά 606.000 άτομα.

«Οι κύριοι παράγοντες της αύξησης ήταν οι άνθρωποι που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός της ΕΕ για εργασία, σπουδές και για ανθρωπιστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφτασαν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Jay Lindop, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Μετανάστευσης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Lindop δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μετανάστευση είχε επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Τα προηγούμενα στοιχεία που κάλυπταν το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2022 είχαν δείξει καθαρό αριθμό 504.000, ο οποίος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στην τελευταία ανακοίνωση, επίσης σε 606.000.

Οι επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit είχαν υποστηρίξει ότι η απογαλακτισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έδινε στη Βρετανία μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της και πολλοί που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης ανέφεραν την υψηλή μετανάστευση και την πίεση που, όπως είπαν, ασκούσε στις δημόσιες υπηρεσίες ως παράγοντα για την απόφασή τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια η Βρετανία άνοιξε προγράμματα χορήγησης βίζας για ανθρώπους από την Ουκρανία και την πρώην αποικία Χονγκ Κονγκ, ενώ εταιρείες σε τομείς όπως η μηχανική, οι κατασκευές και η εστίαση προέτρεψαν την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να προσλαμβάνουν διεθνές προσωπικό.

Η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία το 2015, το έτος πριν από το δημοψήφισμα, ήταν 329.000.

Ο Σούνακ έχει δεσμευτεί να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση χωρίς να δώσει στόχο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταργήσει το δικαίωμα ορισμένων διεθνών φοιτητών να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα.

Έχει, επίσης, υποσχεθεί να πατάξει την παράνομη μετανάστευση μετά την άφιξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με μικρές βάρκες στη Μάγχη τα τελευταία χρόνια.