Βούτσιτς: Ουκρανία και χώρα της ΕΕ πίσω από βομβιστικές απειλές σε πτήσεις της Air Serbia

Βούτσιτς: Ουκρανία και χώρα της ΕΕ πίσω από βομβιστικές απειλές σε πτήσεις της Air Serbia

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε αργά την Κυριακή την Ουκρανία και μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει ότι βρίσκονται πίσω από μια σειρά ψευδών απειλών για βόμβες σε επιβατικά αεροσκάφη της Air Serbia.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, περισσότερες από δώδεκα πτήσεις της Air Serbia αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή τη Μόσχα λόγω απειλών για βόμβα και το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου εκκενώθηκε τουλάχιστον τρεις φορές.

"Ξένες υπηρεσίες (πληροφοριών) δύο χωρών το κάνουν αυτό. Η μία είναι χώρα της ΕΕ και η Ουκρανία είναι η άλλη", είπε ο Βούτσιτς χωρίς να παράσχει στοιχεία. Η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτικές πτήσεις προς τη Μόσχα.

Ο Βούτσιτς είπε ότι θα συνεχίσει να το κάνει «για λόγους αρχής». «Συνεχίζουμε αυτές τις πτήσεις κυριολεκτικά για λόγους αρχής, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε μια ελεύθερη χώρα και παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Μην αποφασίζετε για εμάς για το πότε θα ακυρωθούν πτήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Τις τελευταίες εβδομάδες το Βελιγράδι ψήφισε τρεις φορές υπέρ των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αποβολή της Ρωσίας από το κύριο σώμα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.