Βουλγαρία: 16χρονος πιλότος ξεκινά τον γύρο του κόσμου μόνος, με ένα μικρό αεροπλάνο

Βουλγαρία: 16χρονος πιλότος ξεκινά τον γύρο του κόσμου μόνος, με ένα μικρό αεροπλάνο

Ο Μακ Ράδερφορντ, ένας 16χρονος Βρετανoβέλγος πιλότος, ξεκίνησε σήμερα από το αεροδρόμιο της Σόφιας, στη δυτική Βουλγαρία, την προσπάθειά του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που κάνει τον γύρο του κόσμου μόνος, με ένα μικρό αεροπλάνο.

Ο νεαρός πιλότος εθεάθη κατά την απογείωση από την μητέρα του και φίλους του, σπουδαστές της Βουλγαρικής Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας Georgi Benkovski, φοιτητές αεροδιαστημικής μηχανικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας, μεταξύ άλλων.

Από την ηλικία των τριών ετών, ο Μακ ήθελε να γίνει πιλότος. Κρίθηκε κατάλληλος να πάρει την άδεια χειριστή αεροσκάφους τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι που τον έκανε τότε τον νεότερο πιλότο στον κόσμο σε ηλικία 15 ετών και δύο μηνών. Ο Μακ έχει πετάξει εκατοντάδες ώρες με τον πατέρα του, ο οποίος είναι επαγγελματίας πιλότος. Οι πτήσεις περιελάμβαναν δύο υπερατλαντικές διελεύσεις.

Από τότε που έγινε πιλότος, σχεδίαζε την σόλο πτήση του σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, η αδερφή του Ζάρα έγινε η νεότερη γυναίκα που πέταξε σε όλο τον κόσμο με ένα Shark UL, ένα υπερελαφρύ αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων, γεγονός που έδωσε στον Μακ μια επιπλέον ώθηση να ξεκινήσει.

Ο Μακ επέλεξε τη Σόφια για να ξεκινήσει το ταξίδι του, καθώς η βουλγαρική πρωτεύουσα είναι ο τόπος του χορηγού του, της ICDSoft. Ήδη κατευθύνεται στο Κάλιαρι, στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας. Από εκεί θα πετάξει νότια στην Αφρική, θα επισκεφθεί το Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τον Μαυρίκιο.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί βόρεια προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο μακριά στην Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Από εκεί θα πετάξει στην Αλάσκα και θα συνεχίσει κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αμερικής μέχρι το Μεξικό. Μετά θα κατευθυνθεί ξανά προς τα βόρεια κατά μήκος της ανατολικής ακτής προς τον Καναδά, θα διασχίσει τον Ατλαντικό, θα σταματήσει στην Ισλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Σόφια.

Ο Μακ θέλει να αδράξει την ευκαιρία για να συναντήσει νέους ανθρώπους στο ταξίδι του αυτό σε όλο τον κόσμο που κάνουν απίστευτα πράγματα, κάνοντας τη διαφορά στις κοινότητές τους ή και παγκοσμίως.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου που κάνουν καταπληκτικά πράγματα. Συχνά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν γι' αυτούς. Ανυπομονώ πραγματικά να γνωρίσω μερικούς από αυτούς. Μαζί μπορούμε να δείξουμε ότι οι νέοι κάνουν τη διαφορά", δηλώνει ο Μακ Ράδερφορντ.

Ο Μακ γεννήθηκε σε μια οικογένεια αεροπόρων. Ο πατέρας του Σαμ είναι επαγγελματίας πιλότος πορθμείων, η μητέρα του Μπεατρίς είναι ιδιωτική πιλότος. Και η αδελφή του Ζάρα είναι ιδιωτική πιλότος και στις 20 Ιανουαρίου 2022 ολοκλήρωσε τον δικό της περίπλου του πλανήτη, και έγινε ο νεότερος άνθρωπος στην ιστορία που κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα εξαιρετικά ελαφρύ αεροσκάφος.

"Είμαι τυχερός που έχω μια οικογένεια που μπόρεσε να με βοηθήσει να προχωρήσω στις πτήσεις μου. Αλλά ανεξάρτητα από το υπόβαθρο που έχεις, πιστεύω ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να δουλέψεις για τα όνειρά σου και δεν πρέπει να περιορίζεσαι από τις προσδοκίες των άλλων", προσθέτει ο Μακ.

Εάν πετύχει, ο Μακ θα διεκδικήσει δύο παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες. Θα γίνει ο νεότερος άνθρωπος που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνος του με αεροσκάφος – αυτόν τον τίτλο κατέχει επί του παρόντος ο Τρέιβις Λάντλοου, ο οποίος ήταν 18 ετών όταν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του πέρυσι. Ο Μακ θα γίνει επίσης ο νεότερος άνθρωπος που θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα Shark UL, τον τίτλο που κατέχει αυτή τη στιγμή η αδελφή του Ζάρα.

Ακριβώς όπως η Ζάρα, ο Μακ θα πετάει με ένα Shark, ένα υπερελαφρύ αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων που κατασκευάζεται στην Ευρώπη. Είναι ένα από τα ταχύτερα υπερελαφριά αεροσκάφη στον κόσμο με ταχύτητα πτήσης που φθάνει τα 300 χλμ. την ώρα.

Το αεροσκάφος προετοιμάστηκε ειδικά για ένα τόσο μακρύ ταξίδι και ο χορηγός του, του δανείζει ευγενικά το αεροπλάνο για την προσπάθεια αυτή.