Βέλγιο: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την αύξηση του κόστους διαβίωσης

Βέλγιο: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την αύξηση του κόστους διαβίωσης

Μια ημέρα απεργιών στο Βέλγιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής οδήγησε το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών να ακυρώσει σήμερα όλες τις αναχωρήσεις και προκάλεσε την αναστολή πολλών δρομολογίων λεωφορείων σε όλη τη χώρα.

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει σήμερα διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους διοργανωτές να αναμένουν έως και 70.000 διαδηλωτές.

Τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται, εν μέρει για να μπορέσουν οι διαδηλωτές να μεταβούν στην πρωτεύουσα.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Zaventem, το πιο πολυσύχναστο στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις επιβατικές πτήσεις να αναχωρήσουν γιατί οι κινητοποιήσεις αφορούν και το προσωπικό ασφαλείας.

"Όλες οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώνονται στις 20 Ιουνίου (...) Καλούμε όλους τους επιβάτες να μην έρχονται στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου "Αεροδρόμιο των Βρυξελλών". Συνολικά 232 πτήσεις ακυρώθηκαν, με εξαίρεση μερικές πτήσεις μεταφοράς, επηρεάζοντας περίπου 30.000 αναχωρούντες επιβάτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Οι εισερχόμενες εμπορικές πτήσεις επηρεάζονται επίσης, με μία στις τέσσερις να εκτελούνται.

"Δεν έχω δει τη σύζυγό μου για τέσσερις μήνες επειδή εργαζόμουν. Υποτίθεται ότι θα τη συναντούσα σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Ίσως περάσω μερικές μέρες σε ένα ξενοδοχείο", είπε στο AFP ο Ολεξάντρ Ζαγίκιν, ένας Ουκρανός που εργάζεται στο Εμπορικό Ναυτικό και ο οποίος βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου μαζί με εκατοντάδες άλλους επιβάτες αναζητώντας λύση--είτε κατάλυμα είτε μια άλλη πτήση.

Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για να επαναπρογραμματίσουν το ταξίδι τους. Μέρος της επιβατικής κίνησης της αγγλογερμανικής εταιρείας ταξιδίων και τουρισμού TUI Group , που αναχωρεί από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχει ανακατευθυνθεί σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια του Βελγίου.

Τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας-- η Γενική Συνομοσπονδία (FGTB), η Χριστιανική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βελγίου (CSC) και η Συνομοσποδία των Φιλελεύθερων (CGSLB)-- έκαναν έκκληση για μια εθνική ημέρα δράσης σήμερα για την υπεράσπιση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέρος του προσωπικού της εταιρείας ασφαλείας G4S που δραστηριοποιείται στο Zaventem, αποφάσισε να απεργήσει, γεγονός που είχε ήδη οδηγήσει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών να απευθύνει έκκληση από την περασμένη Τετάρτη κατά των αναχωρήσεων σήμερα από αυτό το αεροδρόμιο.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 9% τον Ιούνιο στο Βέλγιο αντανακλώντας τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει πλήξει τις προμήθειες των σιτηρών και έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι οι βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.

Ο ίδιος δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ότι η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα μέτρα για την μείωση του φόρου στις πωλήσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου.