Βατικανό: Άρρωστος ξανά ο πάπας Φραγκίσκος - Ακύρωσε το πρόγραμμά του
AP Photo/Gregorio Borgia
AP Photo/Gregorio Borgia

Βατικανό: Άρρωστος ξανά ο πάπας Φραγκίσκος - Ακύρωσε το πρόγραμμά του

Ο πάπας Φραγκίσκος, 86 ετών, ακύρωσε όλα τα σημερινά ραντεβού του επειδή έχει πυρετό και αισθάνεται κόπωση, ανακοίνωσε το Βατικανό, με φόντο τις ανησυχίες που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα για την υγεία του Αργεντινού ποντίφικα.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας Ματέο Μπρούνι είπε ότι ο πάπας δεν δέχτηκε κανέναν σε ακρόαση σήμερα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο ακριβώς ήταν το πρωινό πρόγραμμα του Φραγκίσκου.

Πριν από δύο μήνες ο πάπας είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Ρώμης με πνευμονία. Πήρε εξιτήριο έπειτα από τρεις ημέρες νοσηλείας, αφού του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά. Την Πέμπτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανόφωνο κανάλι Telemundo, ο ίδιος είπε ότι η πνευμονία αυτή αντιμετωπίστηκε «εγκαίρως». «Εάν περιμέναμε λίγες ώρες ακόμη, θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρότερη», παραδέχτηκε.

Όσον αφορά τη γοναλγία του, που τον αναγκάζει να μετακινείται με αμαξίδιο ή με μπαστούνι, είπε ότι αισθάνεται «πολύ καλύτερα». «Κάποιες ημέρες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, όπως η σημερινή, όμως αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Ουγγαρία, ο πάπας είπε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Σχεδιάζει να πάει στην Πορτογαλία (2-6 Αυγούστου) και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, στη Μασσαλία αλλά και στη Μογγολία.

Ο πάπας δέχεται συχνά εκπροσώπους θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων το πρωί, σε επίσημες ακροάσεις κατά τις οποίες συνήθως εκφωνεί ομιλίες. Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα στη δουλειά και στα ιδιωτικά ραντεβού του. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο ρυθμός εργασίας του δεν μειώνεται: μερικές φορές προγραμματίζει έως και δέκα πρωινά ραντεβού.

«Ο πάπας ήταν κουρασμένος, χθες η ημέρα ήταν πολύ γεμάτη, είδε πολύ κόσμο, είχε τη συνάντηση (με νέους) του (εκπαιδευτικού δικτύου) Scholas Occurentes, θέλησε να χαιρετίσει τους πάντες. Κάποια στιγμή, οι αντοχές πέφτουν», σχολίασε σήμερα ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο «υπουργός Εξωτερικών» του Βατικανού.

Την Κυριακή ο Φραγκίσκος προβλέπεται ότι θα χοροστατήσει στη λειτουργία της Πεντηκοστής.

Ο Φραγκίσκος έχει πει πολλές φορές ότι θα σκεφτόταν να παραιτηθεί, όπως ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος Ιστ΄, που απεβίωσε τον Δεκέμβριο– εάν η υγεία του δεν του επέτρεπε να εργάζεται, όμως πρόσφατα είπε ότι το θέμα αυτό δεν είναι «επίκαιρο».

Το 2021 ο ποντίφικας νοσηλεύτηκε δέκα ημέρες αφού χειρουργήθηκε στο παχύ έντερο. Τον περασμένο Ιανουάριο αποκάλυψε ότι πάσχει και πάλι από εκκολπωματίτιδα, μια φλεγμονή των εκκολπωμάτων, μικρών εξογκωμάτων στο τοίχωμα του εντέρου. Παρακολουθείται στενά από μια ομάδα γιατρών, τόσο στο Βατικανό όσο και στις μετακινήσεις του στο εξωτερικό, δεδομένου ότι το ιατρικό ιστορικό του είναι βαρύ: όταν ήταν μόλις 21 ετών αρρώστησε με οξεία πλευρίτιδα και οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν ένα μέρος του δεξιού πνεύμονα.